понедељак, 24. фебруар 2014.

Konačno dobra vest- Planeta Zemlja biće potpuno pokrivena besplatnim internet signalom!


Prema najavama Media Development Investment Fund-a u naše živote umesto Interneta trebalo bi da uđe OUTERNET. Čitav koncept planira se da se realizuje na sledeći način: U donjem delu zemljine atmosvere bi se lansirala mreža "low cost" satelita, koja bi bila u mogućnosti da signalom pokriva celokupnu zemljinu površinu. Čitava operacija bi trebalo da se okonča do 2015 godine.



Svi uređaji na zemlji koji imaju tehničku mogućnost da primaju WiFi signal (mobilni telefoni, laptopovi, tablet računari, WiFi mrežne kartice /ruteri) moći će da se konektuju na signal sa satelita.

Čitav projekat na taj način ruši sve prepreke u smislu slobode protoka informacija. Znamo da u nekim zemljama postoji političko ograničenje za upotrebu interneta.
Mnoge naseljene teritorije na zemlji  još nemaju pristup internetu pa će Outernet jednostavno rešiti taj problem.
Isto tako i socijalna strana problema se prevazilazi jer slojevi stanovništva koji ne mogu da priušte sebi da plaćaju pretplatu za pristup internetu, imaće pristup svim sadržajima iz svih oblasti.
Tako se ostvaruje ravnopravnost kad je u pitanju pravo na obrazovanje, informisanost, kao i na pravovremeni pristup svim ekonomskim informacijama iz bilo kog kraja sveta.

Ne znam sa kakvim preprekama može ovaj projekat da se suoči u smislu sukoba interesa i kršenja prava aktuelnih internet provajdera i internet organizacija, ali je ovo svakako vest koja predstavlja veliki korak za čovečanstvo.
Za početak ći biti na raspolagnju svi "open source" resursi, pogledajte više: https://www.outernet.is/


недеља, 23. фебруар 2014.

Razlika između laptopa za poslovne namene i laptopa za zabavu ( I deo)



U današnje vreme srećemo portabl (laptop) računare u mnogo verzija: Imamo tankih i laganih, onih sa mogućnošću da skinemo displey, gejmerskih, snažnih kao radna stanica (server) itd.
U moru tih varijacija osnovna podela koju možemo napraviti je na
·         laptop za širok krug potrošača (korisnika)
·         laptop za poslovne  namene (business )
Ovde ćemo da podvučemo sve fundamentalne razlike i karakteristike ovih dveju grupa kako bi vam pomogli da sebi razjasnite šta vam je zapravo potrebno.


Proizvodjači često odgovarajućim nalepnicama pomažu da odmah znate sa kakvom mašinom imate posla. Tako Lenovo prodaje IdeaPads za obične potrošače a Think Pads za poslovne korisnike. Dell ima XPS i Inspiron modele koji su namenjeni za široki krug korisnika dok je grupa Latitude namenjena poslovnim korisnicima.
Toshiba koristi Satellite, Qosmio, i Kirabook brendove za opšte namene, a Tecra brand kao alat za poslovne namene. Acer, ima Aspire kao opšte potrošački  a TravelMate za poslovne korisnike. HP je brend koji pravi naj detaljniju klasifikaciju: Oni prodaju potrošačke noutbukove kao Pavilion, TouchSmart, Envy, Spectre, i Split lines, a njihove  poslovne  tržišne marke su G-series, EliteBook, Pro, ProBook, i ZBook brendovi.  

 




Sledeći značajan factor je svakako cena- laptop za poslovne namene zna da bude i duplo skuplji od ovih standardnih, iako se radi o sličnim komponentama, istom operativnom sistemu i istoj tehnologiji.
Osnovni razlog je što poslovni PC košta više nego običan pravda se time što poslovni mora da traje (da bude izdržljiv), kakva  god mu bila namena, i mora da bude prilagodjen poslovnim potrebama.


Poslovni laptopovi zato često imaju duže garancije, gomilu priključaka i rezervnih delova, ozbiljnu tehničku podršku, softver za bezbednost podataka i mogućnost daljinskog pristupa.
Cena predhodno navedenih prednosti reflektuje se na konačnu cenu, i kad ih jednom razmotrite odlučite sami da li zaista toliko vrede.






Trajnost i životni ciklus
Od poslovnih laptopova se očekuje da ostanu u funkciji mnogo duže nego obični potrošački, kao i da izdrže i grublje rukovanje njima. Baš zbog toga obično se proizvode od jačih materijala- aluminijuma ili magnezijuma, i njihova konstrukcija nije toliko estetski doterana.
Potrošački laptopovi su pretežno napravjeni od gomile plastike.
 
Poslovni korisnici takodje očekuju raspoloživost rezervnih delova u toku čitavog garantnog roka, što podrazumeva da će proizvodjač imati na lageru delove koje možda nikad neće prodati, što se takodje odražava na cenu.
Potrošački laptopovi pretenduju da se što kraće zadrže na policama prodavca. Odredjeni model može da bude na raspolaganju jednu godinu ili manje, pre nego što bude zamenjen novim  (sjajnijim modelom).

Iz tog razloga IT departmenti  se odlučuju za modele koji se neće promeniti bar nekoliko godina.
Potrošači su tkodje više skloni da promene pokvareni laptop nego da isti popravljaju. Nekad je to naj osetljivija strategija, ponekad proizvodjač i ne pravi zalihu rezervnih delova, a potrošačima to u datom momentu bude pokretač odluke da kupe novi model. S druge strane poslovni sistemi ne mogu biti i nisu bazirani na hiru već na ekonomskim parametrima u prvom planu. Svaka zamena i informacionom sistemu podrazumeva testiranje, trening, licence za softver itd.itd. a sve to košta.

Rukovanje i popravka
Business laptops are generally easier to maintain and fix. You won't find Torx screws or Apple's ridiculous new Pentalobe fasteners on a business machine (unless it’s a MacBook Pro, that is).
Poslovni laptopovi su jednostavniji za rukovanje i popravku. Izbegavaju se Torx i Pentalobe zavrtnji, osim ako nije MacBook Pro.


Portovi i konektori

Izbor portova na potrošačkom laptopu uglavnom zavisi od cene. Najnoviji modeli uglavnom prate i naj novije (brže) portove, dok su mašine koje su prilagodjene budžetu šireg kruga potrošača, korak iza u tom smislu.
Tako je Thunderbolt  dobar primer , ( da nepominjemo USB 3.0 i HDMI koji polako postaju rutina), koji može da ostvari brzinu prenosa podataka od 10GB /s a Thunderbolt 2 i 20GB/s. Impresivno zar ne?

Poslovni (Business) laptopovi uglavnom  nude sve vrste konektora -portova. Upravo zbog toga još uvek živi stari VGA konektor, zbog povezivanja video projektora. S druge strane laptopovi namenjeni širokom krugu korisnika (potrošača), imaju selektivni izbor portova, pa je potrebno snalaženje za raznovrsnijeakrobacije sa multimedijama (poput HD TV-a npr.)

Kad je u pitanju bežično umrežavanje integrisani 802.11ac Wi-Fi adapter je najbolji izbor, kod obe vrste, ali su 802.11n jeftiniji i mnogo zastupljeniji. Pojedini poslovni laptopovi nude opciju i ubacivanja SIM kartice za mobilnu telefoniju.
Slotovi za Smart karticu i Expres karticu su uglavnom prisutni kao poslovni alat. Smart kartica ima ulogu da spreči neovlašćeni pristup kompjuteru, dok  ExpressCard može da se iskoristi u različite namene.

Nastavice se!!!

среда, 12. фебруар 2014.

ICT u automobilskoj industriji- ko u stvari upravlja vozilom? Relacija: Hardver- Softver- Vozač

Sistemi automatskog upravljanja, robotika, informacioni sistemi, odavno su dominantni u modernim proizvodnim sistemima kao što je automobilska industrija. To i nije novost što se proizvodnih linija u automobilskoj industriji tiče, ali kompjuteri počinju da preuzimaju i ozbiljan deo upravljačkih funkcija u samom vozilu.
Luksuzni automobili današnjice su nezamislivi bez kompjuterskog upravljanja, i ovde ćemo da napravimo osvrt na različita IT rešenja u vozilu koja veoma utiču na :
- upravljivost
- pouzdanost
- bezbednost
- efikasnost
Kao primer možemo da napravimo osvrt na AUDI A8L,  perjanicu Audija, koji obiluje pametnim tehnologijama.


http://www.youtube.com/watch?v=bskGDfRwxp4

Toliko su svi detalji dovedeni do savršenstva,  počev od:
 asistenta za 'night vision' noćnu vožnju, koji noću vidi sve 'živo' na putu, napredni navigacioni sistem, luksuzno audio okruženje, panoramski krov, ugradjeni masažer u sedišta, ugradjeni frižider u ležišta za boce i čitajte dalje...



MMI-Multi medijalni interfejs  (u visini glave desno) sa mogućnošću prepoznavanja pokreta prsta (touchpad kao veza), je u stvari LCD  sedmoinčni displej koji se pojavljuje čim startujete vozilo.
Kad je ovaj displej u pitanju on nije klasičan touch screen (kojima većina kompanija pribegava), već on samo korespondira sa fizičkim komandama koje vozač ima pri ruci na centralnoj konzoli. To se pozitivno odražava na pažnju vozača jer ne mora da se koncentriše na dodir odgovarajućeg segmenta ekrana, već samo mora da popamti gde su mu fizički locirane pojedine komande, a na ekranu samo prati rezultate svojih akcija.

Kao što smo gore pomenuli glavna novina sistema je panel koji prepoznaje rukopis, to jest pisana slova. To je u stvari 'touch pad' (kao kod lap topa) koji prepoznaje prst i vi zapravo tako upravljate sistemom, i kad jednom ukapirate kako radi posle lako komandujete.

Sve u svemu ovaj mulltimedijalni sistem  ima napredna rešenja u smislu WiFi i 3G pokrivanja, 3D renderovane mape (saradnja sa Google Earth).
E sad što se konektora tiče, ovde nemate USB konektor, već imate dva slota za SD karticu i slot za SIM karticu. Poželjno je da svaki automobil ima USB konektor jer tako izmedju ostalog i punite svoj telefon.
Zvučni sistem u ovom Audi modelu je  Bang & Olufsen i raspolaže sa čak 19 zvučnika, a dva specijalno dizajnirana visokotonca iskaču iz površine prednje maske.

Poseban doživljaj pružaju lepo dizajnirane 2D i 3D mape, i mogućnost "3D street view"  kad se nadjete u gradovima.

Narvno tu su na raspolaganju i ostali Google servisi: pretraživanje, novosti, vreme, cena goriva, itd


  Unutrašnjost automobila pored pokrivenošću  WiFi signalom ima i Bluetooth na raspolaganju za razgovore telefonom, pa u principu osećaj na zadnjem sedištu je kao da ste u kancelariji a u pokretu ste.

Ono što je prava novina je IC kamera smeštena na čeonom delu automobila, koja detektuje toplotu živih organizama na putu i upozorava vozača. Tako štiti i ljude i životinje ispred vas na putu.

Na zadnjem sedištu je na raspolaganju drugi MMI sistem, a za potpuni užitak putnika na zadnjem sedištu brine se par desetoinčnih LCD displeja, na kojima su na raspolaganju svi multimedijalni sadržaji.
Navigacioni asistent namenjen vozaču je posebno koristan, a zahvaljujući radarskoj senzibilnosti automobil vodi računa o rastojanju vašek automobila od automobila ispred vas,(stop & go sistem), upozorava vas usporava ili ubrzava. isto tako automobil vodi računa o linijama na putu pa koriguje kretanje vašeg automobila ako odstupa od realnog pravca, upravlja i osvetljenjem u skladu sa uslovima puta.
I još mnoštvo drugih ICT sklopova i sistema implementirana su u luksuzne automobile, a vama preostaje samo da kupite i isprobate i uživate. Ako vam se pak čini da živimo u paralelnom svetu od ovog opisanog gore, zašto je tako prepuštam vam da odgovor potraži svako za sebe.

Pogledajte još:

Korišćenje Google Street View aplikacije na Android telefonu









петак, 7. фебруар 2014.

E-mail - Elektronska pošta - Internet cloud skladišteni prostor

Fax mašine su sada već daleka tehnološka prošlost, jer je E-mail, to jest elektronska pošta, zbog svoje brzine efektnosti i mogućnosti jednostavno zuzela njihovo mesto.
Za one koji su nostalgičari za ovom tehnologijom, u Windows (7 i 8) operativnom sistemu postoji integrisan FAX softver, pa na svom kompjuteru mogu da prime fax i isto tako i da pošalju dokument na nečiji fax.


Ako do sad niste koristili ovu aplikaciju onda samo kliknete na Windows logo pa u SEARCH box ukucate fax i nakon komande ENTER otvorili ste podešavanja za fax.
Napomena- da bi ste koristili fax aplikaciju potrebno je da vaš kompjuter bude povezan na telefonsku liniju preko DIAL UP modema (56k). Prednosti su što fax primate mnogo kvalitenije nego na običnoj mašini, ne može da nestane kertridža, ili papira, a sve dokumente čuvate u računar, možete da ih štampate ili šaljete mejlom.

Da se mi ipak vratimo na moderniji vid komunikacije to jest E-mail, gde možete jednim potezom da pošaljete stotine strane, kolor fotografiju ili šta god dodate u attachment-u.

Moja preporuka je da za E- mail komunikaciju koristite najmoćnije i  najpoznatije E mail servere, kao što su gmail (Google), hotmail (Microsoft), Yahoo.
 Na svakom od ovih servera možete da otvorite nalog potpuno besplatno, a prednosti su brojne, imate veliki skladišteni prostor, serveri su obezbedjeni  antispam zaštitom, i možete da im pristupite sa bilo koje lokacije . U isto vreme povezani su i sa sopstvenim mesendžerima, pa sa svojim kontaktima možete i na taj način da komunicirate i da vidite koji od vaših kontakata je na raspolaganju.


Interfejs vašeg poštanskog sandučeta je  prilagodjen kao i što smo navikli u MS Outlook-u.
Ali da se vratimo sada na poslovni aspekt čitave priče, sve gore pobrojane kompanije (Google, Microsoft, Yahoo), raspolažu brojnim drugim INTERNET CLOUD resursima koji su vam na raspolaganju u paketu.

Već smo ranije zaključili da su naši digitalni sadržaji potpuno bezbedni samo ako su skladišteni na nekom od internet storage-a, to jest na internet skladištenom prostoru koji nam ove kompanije nude.
Svoje porodične fotografije koje su na vašem hard disku, možete vrlo lako trajno da izgubite, ili može puno da vas košta da ih povratite, pa se savetuje rezervna kopija na nekom spoljašnjem memorijskom prostoru (eksterni hard disk, memorijska kartica, flash memorija) ili upload na neki  internet drive.

Tako Google nudi Google drive, gde možete da skladištite podatke a možete i da kreirate dokumenta na samo drajvu, da ih delite na netu i da im pristupate sa raznih lokacija:

To je naročito podesno u poslovne svrhe, da sa nekim delite izveštaje, dokumenta, da pravite prezentacije, ankete, i svi ti resursi su u tkz. internet oblaku, to jest mogu biti na raspolaganju iz svih krajeva sveta, možete lako da ih postavite na društvene i poslovne mreže itd.


Majkrosoftov drajv je SKY DRIVE, i on pruža slične mogućnosti:


Kad je Skydrive u pitanju vidite da možete da napravite Word, Excel, PowerPoint, OneNote, dokument i kad otvorite pojedinačni tip videćete da možete da birate gde će te da sačuvate dokument koji ste kreirali.
Pošto je Majkrosoft autor Office paketa, imate na raspolaganju kompletan ofis onlajn- Office365,
samo njegovo korišćenje nije besplatno.



Ovaj post je kreiran da bi vam pokazao u kom smeru se kreće razvoj internet resursa,  a dešava se sve strahovitom brzinom, vaš je izbor hoćete li držati korak, a morate ako ste deo savremenog poslovnog sveta, jer on danas potpomognut IT tehnologijama ruši sve granice.

понедељак, 3. фебруар 2014.

Poredjenje karakteristika NVIDIA GeForce i AMD ATI Radeon grafičkih čipova


 Slika preuzeta sa: http://www.techspot.com/

 Onima koji se bave računarskim konfiguracija, to jest sklapaju ih ili analiziraju, poznato je da na IT tržištu danas glavnu bitku vode dva vodeća svetska brenda grafičkih čipova:
  •  NVIDIA GeForce
  •  AMD  ATI Radeon
Kompjuterska grafika je regulisana od strane grafičkog čipa koji je ili integrisan u matičnu ploču računara, ili je eksternog tipa - u vidu zasebne grafičke kartice, koja uglavnom ima prednost, jer može da ima sopstveno hladjenje (kuler), i sopstvenu operativnu memoriju, lako je zamenjiva .

Integrisani grafički čip nema sopstvenu operativnu memoriju već istu pozajmljuje od RAM memorije računara.
Cilj ovog posta je da vam ukaže na mesto (sajt) gde su tabelarno i hronološki prikazane karakteristike svih grafičkih čipova  i jednog i drugog proizvodjača.Tako možete i da poredite i da vidite gde je vaša grafička kartica .

U tabeli je dat radni takt jezgra grafičkog procesora, radni takt memorije, brzina memorije, broj pixela po taktu i odgovarajući DirectX.
Klikom na tabelu bićete preusmereni na sajt , to jest  stranu gde je tabela kompletna!


http://www.hardwaresecrets.com/article/NVIDIA-GeForce-Chips-Comparison-Table/132 


Isto tako i za AMD ATI Radeon:

http://www.hardwaresecrets.com/article/131 

Kompletne tabele možete videti ovde:
  1. http://www.hardwaresecrets.com/article/NVIDIA-GeForce-Chips-Comparison-Table/132
  2. http://www.hardwaresecrets.com/article/131


KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...