петак, 28. март 2014.

Flight radar- Sajt na kome u svakom momentu vidite koji avioni su u vazdušnom prostoru sa svim detaljima kao da ste u kontroli leta

Često se dešava da bacimo pogled na vedro nebo i ugledamo i po nekoliko aviona, koji u tom momentu nadleću naše područje. Ako ste nekad razmišljali o tome čiji li je avion i odakle i kuda leti, verovali ili ne na internetu i to možete da proverite, i to u realnom vremenu i tačno za svoju oblast.
To omogućava sajt www.flightradar24.com.
Prvo što vidite je svaki avion koji trenutno nadleće područje koje vas interesuje:



Ako hoćete da saznate konkretne detalje o nekom avionu koji je iznad vaše glave, ili bilo gde u svetu, jednostavno kliknete na taj avion i levo se otvore detalji te letelice i detalji tog leta:


Ono što odmah možete videti je tip aviona, aviokompanija, relacija na kojoj leti, na kojoj je visini, koji radar ga trenutno nadgleda.

Postoji i verzija tog sajta za mobilni telefon. Pošto se svako zadovoljstvo plaća, vreme koje možete da provedete neprekidno na ovom sajtu nije neograničeno, da bi ste to mogli plaćate oko 2 evra.


среда, 26. март 2014.

Provera ispravnosti displeja na laptopu- tri koraka dijagnostike

Kada se desi situacija da uključite vaš laptop, čujete kako se mašina pokrene ali displey na laptopu ostane crn, dolazite u sledeću dilemu.
Da li je na laptopu crkao displey ili je u pitanju vaš grafički čip, bilo da je u pitanju integrisani ili eksterni, pa zato izostaje slika na vašem displey-u???

Ovu dilemu (mada može da postoji još jedan potencijalni razlog) lako možete da razrešite na sledeći način.
Vaš lap top ima na raspolaganju neki izlazni port povezan sa grafikom, koji služi upravo za to da sliku sa vašeg displeya pokažete na neki spoljni izvor (monitor, projektor, TV).
Da bi ste otklonili dilemu da li je u pitanju neispravan displey na vašem laptopu ili je grafički čip otkazao, treba da uradite sledeće:
Pogledate koji port van je na raspolaganju za povezivanje laptopa sa spoljašnjim displejom, a to mogu da budu sledeći:
  • HDMI
  • DVI
  • VGA
  • Svideo
Uzmete odgovarajući  kabl, ako nemate odgovarajući možete iskoristiti konvertor.


U mom slučaju, ja imam HDMI izlaz iz laptopa a moj spoljašnji monitor ima DVI ulaz, pa sam iskristio konvertor  HDMI / DVI, i tako povezao na spoljašnji monitor:



Ako se nakon povezivanja, pojavi slika na monitoru, a nema je na laptopu, to znači da je sa vašom grafikom na laptopu sve u redu, a otkazao je displej laptopa.
Displey laptopa može da ne radi iz više razloga, jedan od njih je prekid u kablu koji spaja laptop i displej, a prekid nastane usled upotrebe (sklapanje i rasklapanje laptopa) i to je srećniji ishod jer zamenimo samo kabl. Manje srećan ishod je ako je otkazao displey, jer onda isti moramo da zamenimo.
Ako je problem u operativnom sistemu, a displey vam je ispravan a ipak bez slike, onda to ustanovite tako što pokušate da udjete u BIOS ili u Safe Mode (pritiskom na F8 kod podizanja operativnog sistema). Ako uspete da udjete BIOS, displey je ok a vaš operativni sistem je oboren (možda zbog virusa)

Ovde ću da pomenem jedno iskustvo koje sam imao sa desktop računarom. Situacija identična, mašina se pokrene a monitor ostane crn!!!
Pokušaj ulaska u Safe mode je neuspešan. Pokušaj da se udje u BIOS neuspešan. Znam da je monitor ispravan.
Šta sam preduzeo? Pristupam proveri hardvera desktopa, a prvo najsumnjivije je RAM memorija.
U pomenutom slučaju su bila dva memorijska modula sa po 2GB RAM memorije.
Skidam jedan i pokrećem računar! BINGO!!! Računar se pokreće potpuno regularno i pali se monitor.
Znači u pitanju je bila RAM memorija računara.
U slučaju da se ništa nije desilo kod sklanjanja prvog RAM modula, pristupio bi ukljanjanju drugog, a vraćanjem prvog, da otklonim sumnju na RAM.
Vaš operativni sistem se neće podići i u slučaju da vam je Hard disk otkazao, ali BIOS nije povezan sa HARD diskom, već je smešten u CMOS čipu sa zasebnim napajanjem, pa ulazak u BIOS ne bi smeo da bude doveden u pitanje a tamo se Hard disk ne bi video ako je neispravan.
Posle ove priče postaje jasno da : "Iskustvo krasi lekara a ne knjiga" :).

Pogledajte jos:

 

Razlika između laptopa za poslovne namene i laptopa za zabavu ( I deo)

Kako odabrati laptop računar?

петак, 21. март 2014.

Kreiranje bootabilnog USB diska (bootable USB flash) za instalaciju operativnog sistema , upotrebom cmd-command prompt-a

Čuli ste naravno da instalaciju operativnog sistema možete da odradite i preko spoljašnjeg USB diska ili USB fleš memorije. Naravno da bi podesili first boot preko USB-a, ovde ćemo da vam objasnimo podešavanja preko command prompt-a;


Čitavu proceduru možemo da podelimo na šest glavnih koraka:
  1. Priključite USB disk na računar
  2. Otvorite cmd ( u Windows srearch polje ukucate cmd) sa administratorskom nadležnošću
  3. U novootvorenom prozoru upišete naredbu DISKPART zatim naredbi LIST DISK i obratite pažnju na broj koji vaš disk ima
  4. U ovom koraku morate uneti više komandi jednu za drugom:
          SELECT DISK 1 (DISK 1 je oznaka vašeg USB diska)
           u slučaju da vaš disk nosi neku drugu oznaku ukucajte : select disc 2, select partition 3 itd...
          CLEAN
          CREATE PARTITION PRIMARY
          SELECT PARTITION 1
          ACTIVE
         FORMAT FS=NTFS
         formatiranje će potrajati izvesno vreme
         ASSIGN
         EXIT
      sada samo minimizirajte cmd- prozor bez zatvaranja pošto će vam još trebati
    5.  Sada ubacite vaš instalacioni disk u optički uređaj i obratite pažnju na slovnu oznaku:
         Na primer ako je slovna oznaka E: , maksimiziramo cmd, i unesemo sledeće komande:
         E: CD BOOT (E: je oznaka DVD RW uređaja) i ppritisnemo ENTER
         CD BOOT pa enter
         BOOTSECT.EXE/NT60 H:
         H: u ovom slučaju označava oznaku našeg USB diska; ako je kod vas drugačije unesite vašu      oznaku
         Sledeće što treba da se desi je da dobijete poruku da je bootcode uspešno zapisan na vaš disk.
      6. Kopiramo sadržaj instalacionog DVD-ja na USB disk i on je spreman za upotrebu.

Kod instalacije operativnog sistema sa ovog  diska potrebno je u BIOS-u postaviti USB kao 1st. boot device, ali to je standardna procedura izbora, odakle ćemo da butujemo naš operativni sitem.
         
        


среда, 19. март 2014.

Ako izgubiš Android Telefon ili dođe do krađe Android telefona...

Znate da je Android operativni sistem razvijen od strane kompanije Google.  Ta kompanija je rešila da iskoristi svoje moćne resurse, tako što je u Android ugradila Device Manager, koji omogućava da svoj izgubljeni ili ukradeni telefone locirate, i ne samo to nego imate opciju da sa daljine zaključate svoj telefon ili obrišete odgovarajući sadržaj.

Sve to je moguće zavaljujući Vašem Google nalogu, koji morate imate otvoren, i morate se konektovati na internet, i svoj nalog naravno.


Medju svojim aplikacijama pronađete Google podešavanja i pokrenete istu,



Jedna od opcija koja vam je na raspolaganju je Menadžer Android Uređaja, i upravo nju treba da iskoristite:



Kada otvorite menadžer biće vam ponudjene sledeće opcije:


Isto tako na raspolaganju je i lociranje uredjaja, ako ste to omogućili na svom uređaju i tako otvorite:

https://www.google.com/android/devicemanager


Možete da nazovete svoj mobilni, možete da odradite blokadu i brisanje podataka.

Čuvanje vaših kontakata na bezbedno mesto i uvek dostupnim

Ono što je isto tako veoma važno je što gubitkom svog mobilnog uredjaja gubite sve kontakte ako se prethodno niste pobrinuli da ih čuvate na neko sigurno mesto.
Upravo zbog toga je razvijena Android aplikacija : Keeper, koja je na raspolaganju u Google Play prodavnici i besplatna je.

Tamo sačuvate sve svoje kontakte, jer oni se uskladište na Vašem Google drajvu (drajv u internet "oblaku"), i uvek možete da im pristupite i sa drugog uređaja.



понедељак, 17. март 2014.

IP adresa- Šta je dinamička IP adresa a šta statička IP adresa?

U svakodnevnom životu, ukoliko želimo bilo koga da pronadjemo, ili posetimo prvi put, moramo da iskoristimo njegovu adresu. Znači svako fizičko ili pravno lice na našoj planeti ima svoju adresu preko koje možemo da organizujemo komunikaciju s njim, bilo fizičku, verbalnu, ili poštansku.
Postoje i drugi sistemi koji koriste neku vrstu adrese:
Telefonija- koristi telefonske brojeve
GPS- koristi geosatelitske kordinate za pozicioniranje

Sada kada je internet postao moderna, uredjena, široko primenjiva mreža u savremenoj komunikaciji (bilo da je lične ili poslovne prirode), da li vam je palo na pamet, na koji način mi u stvari preko računara (pretraživača) pronalazimo naj različitije sadržaje, smeštene na servere širom sveta, ili kako se povežemo sa nekim udaljenim računarom na drugom kraju planete, razmenjujemo poruke ili komuniciramo glasovno.

Naj prostiji odgovor je - pomoću adrese. Znači svaki računar povezan na internet  u tom momentu ima jedinstvenu adresu (jedinstvenu, zato što ne mogu dva računara imati istovetnu adresu u istom momentu, jer to remeti protokol).
Da, logično, da bi sve funkcionisalo nesmetano mora da postoji protokol koji definiše medjusovno povezivanje računara i to je IP- Internet Protokol, pa se adresa zove IP adresa.

Obični korisnici u 90% slučajeva nisu ni svesni,koliko procesa (koji su deo internet protokola) se odvija u pozadini da bi oni preko svog pretraživa pronašli ono što ih zanima. Mi ovde nećemo sada detaljno analizirati te procese, već ćemo se fokusirati na  IP adresu.

IP- adresa je 32-bitni broj (=4bajta) koji je identifikacioni broj za svakog klijenta ili svaki server na Internetu.
Ova definicija je bazirana na tekućoj verziji 4 Internet protokola (IPv4).
Svaki paket podataka poslat preko interneta uključuje IP adrese pošiljaoca i primaoca, da bi se paket usmerio pravilno.  IP v4 adrese su podeljne u 4 dela , svaki deo je broj u rasponu od 0 do 255, razdvojeni su tačkama, na primer : 192.168.0.1



IP adresa može da bude lokalna, kreirana za našu lokalnu mrežu -LAN, i javna. Javna je adresa našeg računara je adresa koju vidi globalna internet mreža, kao adresu pridruženu samo nama i nju nam dodeljuje naš ISP- Internet Servis Provajder.

Tako adresa našeg računara na internetu može da ima dinamičku IP adresu ili statičku IP adresu.
U čemu je razlika?
Kako samo ime kaže dinamička IP adresa je promenjiva, i to znači kad god resetujemo konekciju našeg rutera na internet, naša IP adresa uzima neku drugu vrednost. Uobičajeno je da Internet provajder dodeljuje dinamičku IP adresu, ako to nije drugačije zahtevano. To nije problem u pogledu našeg normalnog konektovanja i surfovanja, ali ako želimo stalan pristup nekim našim internet resursima (web sajt, server, video nadzor preko interneta) bolje rešenje je da imamo statičku IP adresu, to jest nepromenjivu IP adresu.
Statičku IP adresu nam obezbeđuje naš Internet Provajder, i tu uslugu provajderi naplaćuju :( .
Međutim kad nam je jednom dodeljena ona ostaje uvek naša lokacija na internetu, i svim uređajima koji se u sklopu naše lokalne (kućne ili korporativne) mreže. možemo da pristupimo preko te javne adrese, sa dodatkom odgovarajućeg porta koji je otvoren za naš pristup (port forwarding).

Prema tome upravo to nam omogućava da pristupimo kamerama za video nadzor, sa bilo koje lokacije u svetu, preko interneta, bilo da su IP kamere ili kamere vezane za DVR.

Ako nas interesuje koja je naša trenutna i javna IP adresa (bilo statička bilo dinamička ) postoje sajtovi koji nam to pokažu:
http://www.whatismyip.com/

Kad smo već kod te problematike, a imamo potrebu za statičkom IP adresom, postoje sajtovi (servisi) koji mogu da nam obezbede da dinamički DNS omogućava kao da  imamo statičku IP adresu i gratis pod odgovarajućim uslovima, ili statičku adresu sa mnogim dodatnim resursima, koji se naravno plaćaju.
Jedan od njih je i :  http://www.noip.com/





Pogledajte još:


Pristup vašoj IP kameri za nadzor preko interneta

Kako da odaberete bezbedonosnu kameru za video nadzor?





  

понедељак, 10. март 2014.

Podešavanja za miš koji je priključen na vaš računar- Devices and Printers.

Miš (mouse) je periferni uređaj koji koristimo za vizuelnu i funkcionalnu navigaciju kroz operativni sistem i programe računara a preko displeya (monitora). Navigacija se realizuje jednostavno pomeranjem kursora (pointera) kroz programski interfejs, koji vidimo na našem ekranu, i klikanjem na pojedine aktivne tačke ili polja, u stvari pokrećemo neku programsku funkciju.



Prema vrsti konekcije sa računarom, razlikujemo tri vrste:
  • PS2 konekcija
  • USB konekcija
  • Bežična (bluetooth) konekcija
Dugmad raspoloživa na samom mišu moogu biti različita, od onih osnovnih:
  • levi klik
  • desni klik
  • skrol dugme
pa do raznih dodatnih koji su nemenjena gejmerima, i za olakšavanje surfovanja internetom , itd.

Na ovom mestu ćemo objasniti kako da upravljate podešavanjima miša. U windows OS nakon klika na Win logo u polje za pretragu ukucate "mouse settings", i ponudiće vam se da pokrenete podešavanja za vaš miš:

Ako pokrenete prvu stavku na raspolaganju je sledeći prozor.



Odavde možete podesiti koji klik (desni ili levi) ima prioritet, kako će da vam izgleda pointer (kursor), njegovu osetljivost (brzinu), što zna da bude važnu i primetno u video igricama.
Takođe možete podesiti osetljivost točka za skrolovanje, itd. itd.

Uostalom podešavanja za bilo koji periferni uređaj vezan za vaš računar, možete pronaći ili kucanjem imena uređaja u Search polje ili otvaranjem opcije Devices and printers, kada će vam biti otvoren grafički prikaz svih perifernih uređaja vezanih za vaš računar i to , kako onih fizičkih tako i virtuelnih:


 Tako ja vidim da je mom računaru na raspolaganje Dell monitor, tastatura i miš, virtuelni CD rom, HP skener, Wireless ruter povezan na USB, ašto se printera tiče svi su kreirani softverski, to jest ne postoje fizički.

Virtuelni CD rom napravio je program DAEMON tools , i on služi za otvaranje .iso imidža .
Mnogi programi koji su u prodaji na CD-u na netu je  ponuđen .iso imidž tog CD-a, pa ako želite da vidite fajlove, morate imati ovaj ili sličan program.



недеља, 9. март 2014.

Interesantne prečice na tastaturi za svaki dan.

Ovde ćemo da navedemo naš izbor nekih prečica koje smatramo produktivnim u smislu bržeg komandovanja vašim računarom i perifeijama.

WINDOWS(logo) + P

Znate za opciju da svaki računar, pogotovu laptop, koji ima dodatni video izlaz, omogućava vam da ga povežete sa drugim monitorom, ili projektorom. Mismo ranije objašnjavali kako da vaš računar povežete sa televizorom kao i koji portovi, konektori i konvertori su na raspolaganju.

Pritiskom na ova dva u naslovu navedena tastera istovremeno, direktno otvara opciju za upravljanje spoljnim priključenim monitorom ili projektorom.


Otvara se prozor koji nudi sledeće opcije:
  1. Da isključite projektor
  2. Da istu sliku imate i na laptopu i na spoljnjem monitoru
  3. Da dodate monitor
  4. Da isključite prikaz na laptopu a prikaz sa računara ostane samo na projektoru (ili monitoru)


Ctrl + F

Druga prečica koja zna da bude jako efikasna, otvara komandu FIND, to jest (pronadji). Naročito je korisna ako ste na primer otvorili dokument (knjigu) koji ima nekoliko stotina strana a vi tražite samo neki pojam, reč. Kad ste otvorili komandu FIND, u polje za pretragu ukucate tu reč i udarite na ENTER.
Ako se pojam pojavljuje na više mesta, jednostavno više puta udarate ENTER.

Već smo ranije objašnjavali kakvo je značenje funkcija F1-F12 na tastaturi, a na ovom mestu ćemo da se potrudimo da pomenemo ono što ranije nismo objašnjavali.

Dugmad prečice Objašnjenje
Alt + F Opcije iz menija za odgovarajući program.
Alt + E Opcije za uredjivanje u odgovarajućem programu
F1 Pomoć (help) za sve verzije Windows programa.
Ctrl + A Selectovanje čitavog teksta.


Ctrl + S Save -sačuvati tekući dokument.
Ctrl + X Cut - iseći selektovano.
Shift + Del Cut - iseći selektovano.
Ctrl + C Copy - kopirati selektovano.
Ctrl + Ins Copy - kopirati selektovano
Ctrl + V Paste- nalepiti kopirano
Shift + Ins Paste
Ctrl + P Print - odštampati otvoreni stranu .
Home Ide na pošetak reda.
Ctrl + Home Idete na početak teksta.
End Idete na kraj reda.
Ctrl + End Idete na kraj dokumenta.
Shift + Home Selektujete sve od trenutne pozicije do početka reda.
Shift + End Selektujete sve od trenutne pozicije do kraja reda.







































Ctrl + Alt + Del

Ovo je  prečica koja otvara TASK MANAGER, i već smo objasnili koliko može da bude korisna kad se nadjemo i nekom ćorsokaku, to jest ne polazi nam za rukom da napustimo neku aplikaciju

Pritiskom ove prečice otvaraju se i druge mogućnosti:



Znači pored opcije da pokrenemo task manager, to jest menadžer zadataka, mošemo i sledeće

  1. Da zaključamo kompjuter
  2. Da uključimo drugi nalog (korisnika)
  3. Da se izlogujemo sa svog naloga
  4. Da promenimo svoju lozinku
  5. Da isključimo računa
  6. Da pokrenemo EASY OF ACCESS menadžer
 
EASY OF ACCESS
 
Kako i samo ime kaže ova komanda omogućava lak pristup mnogim stavkama, podešavanjima, koja retko koristimo a mogu biti jako korisna:


KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...