недеља, 15. децембар 2013.

Kako da napravite particije na vašem hard disku

Vi ste taj koji odredjuje kako će bite izdeljen memorijski, skladišteni prostor na vašem hard disku.
HDD ili Hard Disk Drive, je ključna komponenta vašeg računara gda je smešten i vaš operativni sistem.

 Hard disk se sastoji od trdog diska, na koji glava upisuje podatke, koji naravno pokreće motor (asocira na gramofonsku ploču). Celokupnim postupkom upisivanja i čitanja pak upravlja elektronski deo HDD-a. 

Kod starijih operativnih sistema (XP ) u toku njihovog inicijalnog instaliranja, ponudi vam se izbor kako da izdelite svoj hard disk i kasnije u samom operativnom sistemu ne možete ništa da menjate, što nije slučaj kod "Windows 7" i 8 OS. 
Particija koja je rezervisana za instalaciju operativnog sistema  je sisemska particija i u slučaju reinstalacije operativnog sistema ona mora da bude formatirana, to jest na njoj se brišu svi podaci, obično to bude "C" particija. Zato je dobro da imate bar još jednu particiju "D" gde  će te čuvati multimedijalne i druge sadržaje trajno- slike, muziku, video zapise itd.itd. Koliko to trajno može da bude je druga tema, t.j. to je domen "bezbednosti podataka" i to je druga i kompleksna tema o kojoj ovde neće biti reči.
Primer - dovoljno je da otkaže motor na vašem hard disku i vi više nemate pristup vašim podacima
Naravno, bez panike, podaci još uvek nisu izgubljeni, bar se nadamo, ali morate da posao prepustite stručnom licu.



Kada govorimo o drajvu C:, D:, itd. govorimo o sekcijama - particijama na disku.
U windows7 operativnom sistemu ponudjena vam je opcija da smanjujete postojeće particije i kreirate nove.
Klikom na start ukucate partitions i biće vam ponudjena opcija "Create and Format Disk Partitions" 


 
 Ovde vidite četiri particije na disku, jedna je kreirana od strane proizvodjača računara (OEM) za potrebe testiranja hardverskih komponenti. Kod instalacije OS napravi se mala particija od 100MB za potreba samog Operativnog sistema a ostale dve koje imaju pridružena slova C i D je kreirao korisnik svojom voljom i odredio njihovu veličinu.
Ono što treba da znate, particije kojima  nije dodeljena slovna oznaka nisu vidljive za običnog korisnika računara.
NAPOMENA- Pre nego što se odlučite da vršite bilo kakve izmene na vašim particijama želimo da isključimo bilo kakvu našu odgovornost ukoliko dodje do gubitka važnih podataka sa vašeg hard diska , zbog nečije nestručnosti!!!

Da ne bi došli u situaciju da izgubite važne podatke, pre nego što bilo šta preduzmete  u smislu izmena particija, savetuje se da napravite Image Backup podataka sa vašeg hard disku. Za to postoje mnogobrojni besplatni programi na netu i služe da naprave imidž vaših podataka na osnovu kojeg kasnije vratite vaše podatke u prvobitno stanje.

Da bi napravili novu particiju potrebno je da ima dovoljno sloobodnog prostora u onim particijama koje su već kreirane. Procedure za oslobađanje nepotrebno zauzetog prostora na vašem hard disku su na raspolaganju tako što će te 
  • obrisati fajlove koji su duplirani na disku- postoje programi za to
    • uraditi disk cleanup, obrisati privremene fajlove
    • prebaciti neke stvari van računara (spoljni hard disk, memorijska kartica, DVD)
    • ispraznite korpu . itd .


 Desnim klikom na odgovarujuću particiju, u padajućem meniju vam se nudi opcija "Shrink Volume" . To je u stvari aplikacija koja proverava  koliko možete da smanjite postojeću particiju bez nanošenja štete postojećim podacima, i to radi vaš OS.
Aplikacija će vam ponuditi cifru za koliko možete da "stesnite" postojeću particiju




Iznos koji vam se ponudi (ako prihvatite) možete kasnije da iskoristite kasnije za formiranje nove particije
 
To je naravno uvek manje od slobodnog prostora koji se vidi kao slobodan. Kad ste oslobodili prostor na disku on je sada -
"unallocated space" (nerasporedjen). Napravite desni klik na njega i jednostavno napravite novu particiju.
Pogledajte još:

Testirajte vaš hard disk (HDD) ukoliko postoji sumnja u njegov korektan rad

 

Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...