петак, 10. јануар 2014.

Šta treba da znate o SMART mobilnim telefonima?

Na tržištu informacionih i telekomunikacionih tehnologija, mobilne tehnologije ubrzano preuzimaju primat. SMART mobilni telefoni, tablet računari, razvijaju se ogromnom brzinom, kako u domenu hardvera tako i u domenu softvera -aplikacija, i imaju sve širu primenu u svim oblastima šivota!

Šta je on što moramo da znamo o toj tehnologiji kako ne bi  izgubili korak sa vremenom u kome živimo?  U pogledu konfiguracije, hardverski koncept ovih uredjaja je malte ne identičan sa konceptom razvoja računarskih tehnologija, samo je sve spakovano u mnogo manji prostor, to jest prilagodjeno džepu, i to ih čini sve superiornijim.

Dakle osnovne komponente jednog smart telefona su kao i kod računara:
  • Procesor- radni takt kod novih modela je 1GHz pa naviše, s tim što je i tu osvojena i dual core tehnologija, i quad core tehnologija, to jest imamo procesore i sa dva i sa četiri jezgra.
  • RAM memorija -operativna memorija, je takodje već na zavidnom nivou, i noviji modeli počinju od 512MB pa naviše. Ako se sećate prvi Pentijum 4 računari koje smo kupovali imali su upola manje RAM memorije.
  • Grafički čip- kao i kod računara odgovoran je za grafiku na vašem displeyu.
  • Displey- Touch screen (ekran osetljiv na dodir) tehnologija je u širokoj primeni. Na raspolaganju više različitih tehnologija ekrana na dodir:TFT LCD, IPS-LCD, Resistive Touchscreen LCD, Capacitive Touchsceen LCD, OLED, AMOLED, Super AMOLED displays, itd. za one koji žele više informacija neka pogledaju ovde.
  • Operativni sistem- Kao što u domenu računarskih tehnologija oštru bitku vode Windows i Mecintosh, tao su u domenu mobilnih tehnologija dva dominantna i ljuta rivala ANDROID i iOS. Android OS je razvijen od strane Google kompanije, a iOS, od starne kompanije APPLE i on je namenjen njihovim brendovima smart mobilne tehnologije iPhone, iPad.
  • Kamera- Imate modele sa jednom i dve kamere i sa razlličitim optiškim mogućnostima (3,2MPix, 5Mpix pa naviše)
  • Eksterna i interna memorija- eksterna memorija je SD kartica, to jest njen kapacitet koju telefon prihvata-1Gb,2GB, pa sve i 32 GB. Interna memorija je memorija samog telefona za skladištenje podataka.
U slučaju da ste u situaciji da kupujete SMART mobilni telefon morate da obratite pažnju na sve prethodno pobrojane elemente.
Kvalitet slike na vašem displeyu, zavisiće od rezolucije, broja tačaka koji čine vašu sliku, kao i od spektra raspoloživih boja za oštriji prikaz :


U ovom postu osvrnućemo se na ANDROID operativni sistem i raspoložive aplikacije koje svaki moderan korisnik svakodnevno ima potrebu da koristi, bilo privatno bilo u poslovne svrhe.

Znači Google je stavio na raspolaganje Google Play  internet skladište ogromnomnog broja aplikacija, i vi naravno treba da imate pristup internetu na vašem telefonu, kako bi preuzeli željenu aplikaciju.
Pristup internetu je najbolje imati kao deo vašeg paketa koji vam nudi vaš mobilni operater, u protivnom je mnogo skuplji. Druga varijanta za pristup interneti je WiFi pristup internetu , koji gotovo svaki smart telefon ima i ako imate mrežu na raspolaganju možete pristupiti internetu.
Mreža može biti od nekog rutera ili sa nekog drugog telefona - koristeći aplikaciju hot spot.


Kao što vidite imate na raspolaganju kako pretraživač Chrome, tako i aplikaciju da proverit svoju elektronsku poštu, da primate i šaljete mejlove.

Narvno možete da koristite i društvene mreže - Facebook, Youtube, a možete da koristite i Skype, poznati softver za besplatnu pisanu, glasovnu i video komunikaciju, sa bilo kime ma gde se nalazio u svetu.


Ukoliko vam je ograničen protok prema internetu , Android vam nudi da pratite protok podataka koji ste napravili prema internetu, što je vrlo korisno  kao prevencija da ne prekoračite dozvoljeni paket podataka, što zna da bude vrlo skupo.


Ist tako je važno ukoliko nemate neograničen pristup internetu , ili je ograničen, obavezno isključite automatsko ažuriranje aplikacija, jer to može da napravi protok mimo vašeg znanja.

Android OS za sada još uvek nije u tolikoj meri izložen napadima malicioznih programa- virusa, sa interneta ali je poželjno da instalirate antivirus, koji imate besplatno u Google Play prodavnici.


I mnoge druge aplikacije su na raspolaganju, za poslovne ljude, pristup raznim poslovnim sadržajima, jer svi važni web sajtovi optimizirani su i za prikaz na mobilnom telefonu. Tako su na raspolaganju i mogućnosti da obavljate finansijske transakcije, da pratite stanje na berzi, da pravite rezervacije, da koristite edukatvne sadržaje.it.
Jednom rečju, sada imate računar u džepu na raspolaganju samo je pitanje vašeg budžeta i znanja, do kojih granica će te da odete.
Vaš pametni mobilni možete da povežete sa perifernim uredjajima- štampačem, projektorom, laptopom, preko USB veze a isto tako i preko Bluetooth veze.

Opis jednog smart telefona izgleda ovako:


Opis proizvoda
Proizvođač
Samsung
Model
I8190 Galaxy S III Mini
Oblik
Touch-screen
Podržane mreže
1800 MHz, 1900 MHz, HSDPA, 850 MHz, 900 MHz
Podržani mrežni standardi
GSM, GPRS, EDGE, HSDPA
Tip ekrana
Super AMOLED osetljiv na dodir
Dijagonala ekrana
4.0 "
Rezolucija ekrana
480 X 800
Broj boja ekrana
16.777.216
Tastatura
Touchscreen
Procesor
Cortex A9
Takt procesora
1 GHz
Broj jezgara
Dual-Core
Glavna kamera
5 megapiksela
Rezolucija fotografija
2592 x 1944
Video zapis
1080 X 720 (HD)
Ostale funkcije kamere
Video zapis, Detekcija lica, Touch focus, Panorama, Geotagging, Blic, Autofokus
Pomoćna kamera
0.3 megapiksela
RAM memorija
1 GB
Interna memorija telefona
8 GB
Eksterna memorija telefona
microSD (do 32 GB)
FM radio prijemnik
Da
Spikerfon
Da
Zvučnici
Mono
Ostale podržane funkcije
Kalkulator, Kalendar, Alarm, Pozivanje glasom, Snimanje glasa, Vibracija, Kompas, Akcelerometar, Komandovanje glasom
Tehnologije za prenos podataka
EMS, WAP, WiFi, GPS, SyncML, NFC, DLNA, GLONASS, SMS, MMS
Podržani audio-video formati
MP3, MP4, H.263, H.264, XviD, DivX, AAC, WAV
Format melodija
AAC, MP3, WAV
Žičane konekcije
USB 2.0, 3.5 mm audio
Bežične konekcije
Bluetooth, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct
SAR vrednost
0.52 W/kg
Baterija
Li-ion
Operativni sistem
Android 4
Visina
121.6mm
Širina
63mm
Debljina
9.9mm
Težina
111.5 grama

3 коментара:

  1. Tehnologija mnogo napreduje i moram da kažem da mi pomalo i fale stari telefoni sa tipkama, a ne touch screenom...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман16. март 2015. 14:30

    Tehnologija napreduje po eksponencijalnoj funkciji, medjutim ono sto ljudi ne opazaju jeste da draz zivljenja ekvivalentno pada.
    Sve se pretvara u teledirigovanu i usiljenu fabriku za paravljenje profita pojedincima koji su na nelojalan nacin prigrabili sebi pravo da budu u toj ulozi. Toliko!!!!!!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман16. март 2015. 14:32

    Mislim u ulozi onoga ko ubira plodovi haosa koji proizvode bas tajkuni i oni koji upravljaju kapitalom.

    ОдговориИзбриши

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...