уторак, 21. октобар 2014.

Razlika između DVI-I i DVI-D video konektora

Napravili smo generalni osvrt na mogućnost povezivanja računara, laptopa sa vašim TV-om u našem postu Povezivanje vašeg laptopa na TV.
Pošto je digitalna tehnologija zamenila analognu dolazi do izvesnih nedoumica u rukovanju DVI i HDMI izlaz/ulaz interfejsom na raznim urađajima, tipa : grafička kartica, TV, projektor, itd.
U ovom postu ćemo da pojasnimo razlike između DVI-A, DVI-I i DVI-D tipa digitalnog video konektora.

 Većina trenutnih grafičkih kartica baziranih na NVIDIA čipu imaju DVI konektor (bele boje) kao izlaz i to u različitim varijacijama. Broj i raspored pinova u DVI konektoru varira zavisno od tipa:


  

Tako imamo kartice sa DVI-I, DVI-D tipom konektora:








slika3. kombinacija DVI-I i DVI-D konektora



 DVI-D izlazni konektor šalje samo digitalni video signal, dok DVI- I sadrži i digitalnu i analognu komponentu signala pa on može da se koristi uz upotrebu adaptera DVI na VGA i za starije CRT monitore, a digitalni signal je upotrebljiv samo za novije TFT /LCD monitore sa diigitalnim ulazom.
 Adapter izgleda ovako:



Možete da primetite da DVI-I konektor poseduje više pinova u poređenju sa DVI-D. Ti dodatni pinovi u stvari nose taj analogni signal kojeg nemamo kod DVI-D konektora.

LCD monitori koji imaju DVD-D kabl koriste samo digitalni signal bilo da su povezani na grafičku1 ili grafičku2 sa slika gore, a ignorišu analogni deo signala ako postoji.


Ako vaša grafička kartica poseduje dva video konektora (VGA i DVI na primer), to ne podrazumeva obavezno da ona podržava dva monitora istovremeno, već im je namena za korišćenje ili starijeg (analognog) ili novijeg (digitalnog) monitora.

Problem može da nastane ako imate grafičku karticu sa digitalnim izlazom samo a koristite monitor sa VGA (analognim) ulazom. Tada vam je neophodan aktivan DVI na VGA konverter:








3 коментара:

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...