четвртак, 14. новембар 2013.

Kako napraviti mrežni kabal - Krimpovanje mrežnog (LAN) kabla.

Ne morate biti administrator kompjuterskih mreža da bi ste zapali u situaciju kad morate da na licu mesta pričvrstite konektor (RJ 45 ili RJ 46);

Jednostavno, kupili ste TV koji ima na raspolaganju i  LAN, kako bi bio povezan na internet žičano , potreban vam je  mrežni kabal do vašeg rutera. Ako veza ide preko tavana i morate da probušite rupe, teško je provlačiti kabal sa već postavljenim konektorima.
Sam postupak se zove "Krimpovanje" i nije ništa komplikovano , jedino što zahteva odgovarajući alat, i odgovarajući raspored žica s'obzirom na namenu kabla.
Pa da krenemo;
Potreban vam je mrežni kabal odgovarajuće dužine,( ima svaka IT radnja) i par LAN konektora, a alat za zahvat (krimpovanje) možete pozajmiti:

Najpre sa mrežnog kabla treba skinuti izolaciju , bilo pomoću alata , bilo skalpelom. Koju   dužinu  ogoljenih žica (parica) treba ostaviti , shvatićete  na licu mesta kad pokušate da ih ugurate u konektor, jer fiksiranje kleštima ide prvo preko izolacije (fizički kontakt) uz istovremeno uspostavljanje kontakta sa licnama (električni kontakt), probojem njihovog tankog  plastičnog plašta oštrim limenim kontaktima (koji su integrisani u konektor).

Kako će te rasporediti licnaste žice , na prvom mestu zavisi koji tip kabla želite da napravite:
 T568A ili T568B
Nakon toga, žice treba poređati po standardu TIA/EIA 568 A ili B. U slučaju da se pravi ukršteni kabl, jedan konektor se pravi po standardu A, a drugi po B. Kod neukrštenih kablova, oba konektora imaju isti raspored i svejedno je da li se koristi A ili B. Za obično povezivanje se koristi neukršteni kabal.



Kombinacija ova dva standarda (na jednu stranu jedan tip konekcije (T568A) a na drugu drugi( T568B) potreban vam je npr.   kad umrežavate dva računara direktno mrežnim kablom...
T.j povežete njihove mrežne kartice direktno, ukrštenim mrežnim kablom. (jedan standard na drugi) 

Kad ste odabrali kombinaviju licni umetnete u konektor pa u klešta  i kao i svaku drugu dobru stvar samo stisnete :)...

Znači korak 1.

korak 2

 korak3

Ovde su limeni kontakti sjedinjeni sa licnama....

Sada kad ste napravili mrežni kabl proverite ispravnost testerom za mrežni kabl. Nemate tester!
Poručite tester (kliknite na sliku) :
http://eurovik.rs/tester?tracking=5447ee721e2c5




Pogledajte još:


UMREŽAVANJE RAČUNARA


3 коментара:

  1. Imam problem, koristim internet u drugoj kuci preko kabla u taj kabl ide u ruter, kidao se kabl i spajao sam ga. Kad je ubacen kabl u ruter nece da deli internet, pise da internet mozda nije dostupan, ali kad ubacim kabl direktno u kompljuter internet radi normalo, proveravao sam kabl tamo gde sam spajao je sve uredno. moze pomoc?

    ОдговориИзбриши
  2. spoji ga preko modula i radice

    ОдговориИзбриши
  3. Looking the best convection microwave oven in India under 10000 with high quality service. Get
    now! best convection microwave oven in india

    ОдговориИзбриши

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...