WINDOWS

Windows 10

Windows 8 

----------------------------------------------------------------------------

Windows 7 

Kako da vidite koji je "product key" Windows-a koji ste instalirali na računaru

  Drajveri - Funkcionalni upravljači osnovnim komponentama računara

 Kako da uklonite stare drajvere iz Windows-a 7, 8 ?

 Kako da napravite particije na vašem hard disku

Kako da oslobodite nepotrebno zauzet prostor na Vašem hard disku?

Operacija koju treba da izvedete je zapravo "DISK CLEANUP". Pošto računar prilikom rada beleži statistiku svega što se u njemu dešava tako on da bi sačuvao te podatke o tome, mimo vaše volje i znanja formira privremene fajlove gde te podatke smešta.
Tako ste u situaciji da primetite da se prostor na vašoj sistemskoj (C:) particiji polako smanjuje , iako vi u međuvremenu niste ništa instalirali od programa.

Ovom prilikom ćemo objasniti kako da uklonite nepotrebne fajlove i oslobodite dodatan prostor na hardu:
Najpre pokrenete dugme START (Windows logo) i u novootvorenom prozoru pristupite Control Panel-u vašeg računara (to je kontrolna ploča za vaš računar):

Kada ste otvorili "Control Panel" onda tamo odradite sledeće korake:
Odaberete  gupu. System and Security posle toga u u grupi Administrative Tools , odaberete komandu Free up disk space, kao što je prikazano na sledećoj slici:

Posle te komande računar će Vas najpre pitate da izaberete particiju za analizu (ponudiće vam C: \\ ) i vi birate sistemsku naravno. 


Kad ste izabrali računar će samostalno izanalizirati šta su privivremeni fajlovi na vašem disku i ponuditi iste da uklonite:


Primetićete da Temporary Internet Files (privremeni internet fajlovi) zauzimaju najviše prostora pa njih čekirate kao sadržaj za uklanjanje. Možet da birate sa ponudjene liste i da ostavite ono što smatrate da će vam trebati. Klikom na Clean up system files uklonićete sve što ste čekirali.


Komanda "Ctrl + Alt + Delete" - Task menadžer


Control+Alt+Delete 

Istorijat komande "Task menadžer"

Logično je da se zapitamo zašto na tastaturi nije izmišljeno samo jedno dugme za pokretanje menadžera zadataka koje vaš operativni sistem obavlja, već moramo mehanički , istovremeno  da pritismo čak tri:

Za tu invenciju po rečima Bil Gejtsa, zaslužni  su inženjeri IBM kompanije. Funkcija Task Menadžera je predvidjena za sistem developere, koji kod testiranja novih aplikacija često zapadnu u ćorsokak i ne mogu da obustve izvršenje neke aplikacije.

Hvala im za to jer i nama običnim korisnicima se često dešava, da  zbog neke aplikacije ne možemo da uspostavimo kontrolu nad svojim računarom.
"Task menadžer" možemo da pokrenemo i desnim klikom na naš "taskbar"-u, ali to je beskorisno kad se isti ne vidi na našem displeju, ili i on neće da  odreaguje.

Onda uzimamo mehaniku u ruke i pritiskom istovremneo na   "Ctrl + Alt + Delete", u 98% slučajeva otvori se mogućnost ili da pokrenemo task menadžer ili da isklučimo računar, ili da restartujmo.

POGLEDAJTE TEKST DO KRAJA!!!

Ukoliko želite da kupite knjigu i CD za brzo savladavanje WINDOWS 7  poručite klikom na sliku:

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Tipični problemi sa ruterom i kako da ih rešavate?

Kako napraviti mrežni kabal - Krimpovanje mrežnog (LAN) kabla.

Pristup vašoj IP kameri za nadzor preko interneta