среда, 12. новембар 2014.

Koristite Windows 8 ili Windows 7 na Apple Mac računaru- upotrebite BOOT CAMP

Ako koristite Mac računar, to ne znači da nećete biti u situaciji da vam zatreba nekad i Windows operativni sistem. Dobra vest je da možete koristiti 64-bitnu verziju Windowsa 8.1 i Windows 7 na svakom  Mac računaru koji ima Intel procesor . Naravno podrazumeva se da Mac nije stariji od 6-7 godina.

Tako ako imate Mac OS X, nekad može da bude vrlo korisno da na istom računaru imate i Windows, jer možda imate potrebe da za poslovne potrebe radite sa Excell, Word ili Power Point dokumentima.


Dva operativna sistema na jednom računaru

Uopšteno posmatrano za paralelno korišćenje dva operativna sistema na jednom računaru postoje dve praktične metode ili procedure:
Jedna je da koristite Boot Camp (ona je i jednostavnija) a druga je da napravite virtualnu mašinu na svom računaru , koja angažuje deo resursa vašeg računara.
Tako da bi ste koristili Windows na Mac-u imate VMware ili Parallels kao programe za virtualizaciju, a da bi ste koristili na PC-ju dve verzije OS možete iskoristiti Virtual Box program.
Kao što sam već pomenuo virtualizacija je komplikovanija i traži računar koji je dovoljno jak da pozajmi resurse novoj (virtualnoj) mašini napravljenoj unutar vašeg računara.

Kako da iskoristite Boot Camp na Mac-u za Windows

Boot Camp je deo samog OS X, ugrađen u njega pa je zato jednostavnije rešenje. U isto vreme to podrazumeva i da su svi resursi računara angažovani samo na operativni sistem koji trenutno koristite, i nema deljenja na dve strane, pa su i performanse bolje :).
Naravno potreban vam je ili instalacioni disk sa Windows-om ili bootabilna USB fleš memorija koja sadrži i Windows instalaciju .
Kako odraditi proceduru? Pokrenete vaš Mac zatim pronađete Applications gde uzaberete Utilities.
Zatim otvorite Boot Camp assistant.
Izaberete veličinu particije gde će biti smeštena Windows instalacija, potrebno vam je najmanje 16GB ali bolje je odvojiti više. Kliknete na Partition dugme, i računar se restartuje, zatim ubacite instalacioni disk, i Mac će se butovati sa diska i pokrenuće se Windows instalacija.
Kad budete upitani gde da se instalira Windows izaberite Bootcamp particiju.
U sklopu Drive Options  izaberite Format (što inače radimo kod instalacije Windowsa). Windows će se instalirati u procesu od nekoliko minuta. Kad se od vas zatraži uklonite disk.
Vaš Mac će se sada pokrenuti u Windows okruženju i nadalje kad god otvorite Mac ako držite pritisnite Option (opcije), možete da izaberete da pokrenete Windows.

Pogledajte još:

Windows 8 - saveti i trikovi za opuštenu šetnju kroz prilično nov koncept

1 коментар:

  1. ja nemam na svom mec os x `g5 kao da je izbrisan, probao sam da skinem sa interneta al kad skinem ne mogu da instaliram

    ОдговориИзбриши

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...