четвртак, 24. октобар 2013.

Primetili ste da Vaš računar radi sporo! Šta je prvo što treba da odradite?

Ubrzajte rad Vašeg računara
Primetili ste da Vaš računar (pod pretpostavkom da je ispravan hardverski) radi sporo, iako njegova konfiguracija nije "slaba" za ono što vi radite na njemu. Mogući razlozi za to mogu se svrstati u nekoliko kategorija:
  1. Nemate dobru antivirusnu zaštitu i vaš računar je izložen riziku od napada različitih malicioznih programa, što preko interneta, što kod instalacije različitih programa koji su sumnjivog porekla.
  2. Razlog sporog rada Vašeg računara može da bude i to što u pozadini radi veliki broj aplikacija koje vi ne vidite a one i te kako mogu da uspore rad računara, pogotovo kad ste povezani na internet.
Prvi problem ćemo zasebno da obradimo a u ovom ćemo da objasnimo kako da rasteretite svoj računar aplikacija koje ga usporavaju, kao i kako da oslobodite dodatan prostor na vašem hard disku.

Kako da pogasite nepotrebe aplikacije (programe) koji rade i usporavaju rad računara?

Objasnićemo proceduru za Windows 7 a ona je ista i za Windows XP. Kliknete na START (windows logo) u donjem levom uglu vašeg računara;


U prozoru koji se otvori uočite dole polje "Search programs and files" (zaokruženo).
u tom polju ukucate : msconfig
Otvoriće se novi prozor:

u tom novom prozoru vam se nudi da pokrenete .exe (izvršnu komandu) klikom na nju (zaokruženo)

Otvoriće se novi prozor koji prikazuje listu svih aplikacija u vašem računaru, a one koje su pokrenute su čekirane (štiklirane) u kvadratići ispred njih.


Ono što treba da uradite je da uklonite štiklirano ispred svakog programa koji želite da isključite, jednostavno kliknete na polje. 
Upozorenje: Vodite računa da ne gasite programe koji su deo vašeg operativnog sistema, to jest u koloni "Command" stoji njihova lokacija opisana  kao C:\\Windows\....
U tom slučaju može da se desi da se vaš Operativni sistem ne podigne sledeći put. 
Znači možete da isključujete programe koji su u prethodno pomenutom opisu smešteni u 
C:\\Program Files......

Nakon isključivanja neželjenih programa, kliknete na "Apply " i OK. Nakon toga da bi ppromene bile sačuvane biće vam ponuđena opcija da restartujete računar, što treba i da uradite.




Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...