недеља, 10. новембар 2013.

Saveti za kupovinu HD TV-a - Na sta treba obratiti paznju?


  Korisno je pogledati:

Izbor Monitora- Vodič za razumevanje Display tehnologije


Kada kupujete HDTV postoji sijaset faktora na koje bi morali da obratite paznju. Posebno vazna stavka je tip displeja na vasem televizoru.

Posto su stari glomazni CRT televizori (sa katodnom emisionom cevi) sada daleka tehnoloska proslost o njima necemo ni da se diskutujemo.

HDTV (High Definition TV) trziste nudi trenutno tri raspolozive vrste tehnologija displeja:

- plazma

- LCD

- LED pozadinsko osvetljenje






Ovom prilikom pojasnicemo principe finkcionisanja i prednosti prethodno pobrojanih tehnologija.

U donosenju konacnog suda o superiornosti svake , cena je svakako znacajan factor .



Pa da krenemo.

Sve tri tehnologije se veoma razlikuju u pogledu toga kako display svetli. Plazma HDTV  svoj displej bazira na Fosforu (P) koji formira imidz tako sto samostalno emituje svetlost i ne zahteva pozadinsko osvetljenje.

LCD HDTV ima skrin (display) od tecnih kristala koji ne svelte samostalno i zahtevaju zaseban svetlosni izvor.

U tome se razlikuju obican LCD (takodje poznat kao LCD sa CCFL(cold cathode fluorescent lights) pozadinskim osvetljenjem) i LED LCD ( LCD sa LED pozadinskim osvetljenjem , ili samo LED skrin)



Znaci tradicionalni LCD koristi fluoroscentno svetlo hladne katode za osvetljenje displeja. CCFL je slicno fluoroescentnom svetlu koje mozete videti kod nekih lampi ii sistema za osvetljenje, koristi se punjeni gas za proizvodnju svetlosti.

LED display kako samo ime i kaze koristi svetlost koju emituju LED diode, i on je preuzeo primat nad LCD displejima.



Vise faktora mogu odlucivati koju vrstu HDTV-a ce te odabrati. Medju njima su naj istaknutiji, debljina skrina, osvetljenje&zatamnjenost, energetska efikasnost (potrosnja) i cena svakako.

 Idealno, vi zelite HDTV koji ima podnosljivu cenu, koji je tanak kao papir, i koji moze da prikaze lice pod suncevom svetloscu, tamu “crne rupe” i trosi manje od 1 wat. To je trenutno nemoguce ali LED HDTV je  trenutno blizi tom cilju od ostalih dveju tehnologija.



Tako je LED HDTV postao standard kako za srednji rang tako i za naj novije modele, dok je CCFL skrin pao vise na razinu ustede u budzetu.

Generalno, plazma tezi da bude manje skupa od LED tehnologije a vise od CCFL HDTV. Ta usteda znaci da ce skrin biti tanji, imace vecu potrosnju, uz tendenciju da postigne kvalitet slike kao i LED HDTV.



SLIKA

Koliko dobro slika izgleda, narocito ako ste “videofil” ili sinema fanatik je naj glavniji aspect svakog HDTV-a. Koliko detalja ce se videti  na nekom imidzu odredjuje zapravo do kog nivoa idu crno-beli ekstremi. Los (nizak) beli nivo znaci da fini detalji mogu izgledati “isprano” u svetlim scenama, dok los nivo crne boje znaci da senke gutaju delove slike u tamnim scenama. Veoma siroka skala od svetlog ka tamnom dozvoljava HDTV-u da pokaze naj tanje detalje, u skladu sa osvetljenjem samog filma.



Dimenzije i Snaga

Debljina skrina nije naj vazniji aspect HDTV-a ali to je na prvi pogled primetno. Super tanki televizori ostavljaju vizuelni utisak a i lakse se montiraju na zid, a lakse se i uklapaju u vas kucni aranzman namestaja.

Potrosnja

Sto se energetske efikasnosti tice, koja jeste vazan factor, LED opet odnosi pobedu. LED HDTV dimenzija 55 inca ili manje trosi oko 80 wati ili manje dok plazma moze da pojede dva ili tri puta vise.

 Zakljucak je da treba izabrati LED HDTV. Tanki su, energetski efikasni, i produkuju odlicnu sliku, i uzevsi u obzir sva prethodna tri faktora kostaju najmanje.

Ako zelite ustedu, dobar izbor je plazma, oni trose vise ali mozete dobiti bioskopsko iskustvo za ni priblizno mnogo novca.



Karakteristike HD TV-a,  sta je bitno u opisu koji vidite na sajtovima?











Zelimo da se osvrnemo na naj vaznije stavke:

Motion Clarity Index: uglavnom 100 Hz ali pozeljno je da bude i vise . jer je to karakteristika koja daje jasnocu imidza u pokretu na skrinu .

Pozeljno je da podrzava 3D tehnologiju, da ima integrisan WiFi prijemnik. Uglavnom ako uporedjujete dva uredjaja, obavezno uporedjujte prvo: kontrast, osvetljenje, MCI, dimenzije, a tek onda ostale parametre.

Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...