уторак, 3. децембар 2013.

Kako da odaberete štampač u skladu sa vašim potrebama?



Koji tip štampača meni treba?



Da bi ste pravilno i ekonomično odabrali štampač (printer)  koji će da zadovolji vaše potrebe, neophodno je odmah na početku raspraviti nekoliko naj važnijih detalja

·        Zašto vam je potreban štampač? Misli se na to da li će te na njemu samo štampati ili će biti potrebno i da skenirate i kopirate (multifunkcionalni printer). Postoje i verzije sa faksom, što je po meni u današnje vreme potpuno izlišno, budući da softver za Fax postoji  u samom Windows sistemu, odakle možete i da šaljete i da primate dokumenta faksom, ako računar ima običan „dial up“ modem..
·        Koji tip dokumenata će te štampati? Važno je u smislu jel potrebna mogućnost za dvostrano štampanje, i koji format papira (strana) će te koristiti?
·        Šta je bitnije, brzina ili kvalitet štampe ili i jedno i drugo?
·        Na koje uređaje će štampač biti povezan? Da li će stajati u jednoj prostoriji i biti vezan na jedan računar ili će biti potrebe da se poveže sa više urađaja; laptop, tablet, smart telefon.
U ovom vodiču ćemo analizirati sve tipove štampača pojedinačno, kako bi vam olakšali da selektujet performanse koje zadovoljavaju vaše potrebe.





Inkjet štampači- kao naj jeftinije rešenje



Inkjet štampači mogu da štampaju gotovo sve . Znači na njima možete štampati fotografije, dokumenta, može dvostrano štampanje, razlikuju se u brzini, i da li su “3 u1” ili “all in one”, t.j. sadrže i skener o kopir i fax. Preporučuju se ako ne štampate veliki broj strana.
Glavni nedostatak su kertridži koji se relativno brzo istroše. Kupovina novih kertridža košta malte ne kao i sam printer. Jedno od rešenja je kupiti punjive kertridže koji su malo skuplji ali možete da kupite boju i samostalno ih dopunjujete umesto da kupujete nove.
Na starijim modelima štampača nije postojala elektronska blokada štampe kad se kertridži isprazne, pa smo mi iskusniji pribegavali ušpricavanju boje u njih špricem i oni bi nesmetano radili, te bi tako produžavali trajanje kertridža i do nekoliko godina.
Noviji modeli danas čim elektronika detektuje prazan kertridž, blokiraju i štampanje.




Laserski štampači




Laser printers 
Ako štampate veliki broj strana, treba vam brzo štampanje i ne zahtevate visoki kvalitet imidža, onda vam je potreban laserski printer.
Postoje monohromatski (crno-beli) i kolor lasrski štampači. Ovi drugi su naravno skuplji. Laserski štampače su prikladniji za kancelariju , naročito u kućnim uslovima.
I oni mogu da budu multifunkcijski to jest da imaju i skener i kopir.
Toner kertridž je skuplji ali može da napravi mnogo više kopija, a kod nas se toneri i pune, postoj i firme i pojedinci koji se time bave. Dakle ako ne zahtevate preterani kvalitet eto rešenja. 




All-in-one štampači


Ako želite da štampate, kopirate i skenirate na jednom mestu, eto rešenja za vas!
Kao što smo već rekli tehnologija “all in one “ štampača može da bude i Inkjet i laserska. To se naravno odražava na cenu , laserska tehnologija je skuplja, a pojedini štampači mogu da imaju i WiFi mogućnost povezivanja. Prdnost WiFi (bežičnog ) povezivanja, ne treba posebno opisivati, jednom rečju možete slati dokumenta na printer sa vašeg tableta ili smart telefona.
U “all in one “ može biti uključen i fax, ako baš neko insistira da dokumenta razmenjujete tom tehnologijom.
Ako ste odlučili da potrošite više i kupite bolje, za kućne uslove ili malu kancelariju je najbolje izeti “all in one”, laserski i još kolor štampač ali računaj na trošak od minimum 200 eura (za crno beli) pa naviše , zavisno od performansi. Cena naravno može da bude i mnogo veća u skladu sa mogućnostima.







A3 štampači 

Ukoliko imate potrebu za veći format štampe (A3), postoje i A3 štampači. Oni su predviđene za veće slike, postere, itd.

Za potrebe poslovnih sistema postoje profesionalni štampači tipa:

  • Matrični štampači
  • Ploteri
O njima detaljnije drugom prilikom. 

 Pogledajte još!!!

Kako da povežete Wireless štampač?

 

 


Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...