уторак, 10. децембар 2013.

UMREŽAVANJE RAČUNARA




UMREŽAVANJE RAČUNARA
Ako svi kompjuteri u vašoj kućnoj mreži rade u Windows 7 Operativnom sistemu, kreirajte „homegroup“
Najlakši način da umrežite vise WiFi uredjaja, računara i podesite deljenje fajlova i štampača u sklopu vase kućne mreže je da kreirate homegroup. Homegroup povezuje kompjutere u vašoj kućnoj mreži i tako vam omogućava da delite slike, muziku, video, dokumenta i štampače. Naravno, najprostiji način podrazumeva da u kući  ili kancelariji imate Wireless ruter, koji ima i četiri slobodna porta za LAN mrežu.



Na ruter možete da povežete mrežnim kablom i do četiri računara a uredjaje koji imaju mogućnost bežičnog povezivanja (laptop, tablet, mobilni telefon) povezujete bežično. Kad konfigurišete kućnu mrežu, vaš WiFi ruter ima DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol ) koji automatski dodeljuje  lokalne IP adrese svakom uredjaju koji se poveže na vašu mrežu, a imate i mogućnost da manuelno vi sami dodelite željenu adresu svakom uredjaju.  
Svoju mrežu možete da zaštitite lozinkom, a isto tako i da podesite koji sadržaji mogu da se dele unutar vase mreže.
HomeGroup je na raspolaganju u svim verzijama Windows 7. U Windows 7 Starter and Windows 7 Home Basic, možete da se pridužite u homegroup, ali ne možete vi da je kreirate.
1.    Otvorite Control Panel pa onda idete na Network and Internet, a zatim na Network i Sharing Center.  
2.    Do te lokacije možete da stignete direktno kad kliknete na prečicu za vaš network adapter )dole desno u taskaru




Ako se vaša kućna  mreža sastoji od kompjutera koji rade u različitim Windows operativnim sistemima, smestite sve kompjutere u istu “workgroup”, radnu grupu.
Pretpostavljamo da ste vašu mrežu povezali samostalno, ako niste, t.j. potrebna vam je pomoc, otvorite Help and Support i ukucajte “What you need to set up a home network”.
Ako se pak ne snalazite sa engleskim, dobra vest je da imate sajt na srpskom, www.microsoft.rs, pa samo ukucajte “umrežavanje računara”
Kad ste fizički povezali računare, sledeći korak je fino podešavanje, to jest omogućiti računarima da pronadju jedan drugog, i dozvoliti šta medju njima moše da bude zajedničko ),šta mogu da dele d fajlova i printera.
Ako kompjuteri u vašoj mreži koriste windows XP, bitno je da koristite isto ime radne grupe za sve kompjutere. To omogućava da kompjuteri koji koriste rayličite verzije windows-a, da se pronadju i povežu. Po defoltu ime radne grupe nije isto u svim verzijama windows-a.
Da bi ste pronašli i promenili ime radne grupe na kompjuteru (XP), kliknete na Start, onda desni klik na My Computer, pa klik na Properties.
U System Properties, kliknite na Computer Name tab da vidite workgroup name. Da bi ste promenili ime, kliknite Change, ukucajte novo ime u Computer name, i kliknite OK.

Da bi ste našli  workgroup name na kompjuetru koji radi pod Windows Vista ili Windows 7

otvorite System .

Ime radne grupe je smešteno pod Computer name, domain, and workgroup settings.



Da bi ste promenili ime radne grupe, kliknite na Change settings, tamo gde je ime kompjutera.

U Computer Name/Domain Changes,u Workgroup, ukucajte ime koje želite da koristite, onda kliknite OK. Kompjuter će potom zatražiti restart.
Podesite lokaciju mreže (network location) na Home ili Work
Sledeće, proverite network location na svim komp .pod Windows Vista or Windows 7.
Lokacija mreže je podešavanje koje windowsu dozvoljava da automatski podesi bezbednost  i druga podešavanja bazirana na tipu mreže.

Postoje četiri network lokacije:
Home. Svi kompjuteri na toj lokaciji su poznati, kao i system zaštite jer su naši. HomeGroup je na raspolaganju za kućne mreže.
Work. Svi kompjuteri na toj lokaciji su poznati, kao i system zaštite jer su naši. Većina kućnih i malih biznisa je na tom konceptu.
Public.Kompjuter je povezan na mrežu koja je na raspolaganju za javnu upotrebu. Primeri za javnu mrežu su mreže tipa “javni INTERNET pristup” koje se nalaze na aerodromima, u kafićima i u internet kafeima. 
Domain. Kompjuter je povezan na mrežu koja sadrži aktivan direkorijum domena, kao i administratora domena koji uređuje pristup.


Podesite kompjuter-na-kompjuter (ad hoc) mrežu

 Ad hoc mreža je privremena mreža između kompjutera i uređaja uspostavljena za posebne svrhe, kao što je deljenje dokumenata na sastanku ili igranje igrica sa više igrača. Možete da delite internet konekciju putem "ad hoc" povezivanja, pa neki ljudi ne moraju da imaju sopstvena podešavanja, nalog za pristup interneru. Ad hoc mreže mogu biti samo bežične, pa tako morate da imate wireless network adapter instaliran na vaš kompjuter da bi ste se pridružili ad hoc mreži.

Otvorite Network and Sharing Center.

Kliknite na Set up a new connection or network.

Kliknite na  Set up a wireless ad hoc (computer-to-computer) network, zatim Next,  i onda sledite korake u podešavanju .

Napomene
ako se jedan ili više kompjutera pridruženi domenu, svaka osoba koja koristi mrežu mora da ima korisnički nalog na tom kompjuteru da bi mogla da vidi i deli dokumenta

Ako mrežni računari nisu pridruženi domenu, ali vi želite da svako ima korisnički nalog na vašem računaru da bi imao pristup deljenim fajlovima, onda uključite password-protected sharing (Advanced Sharing).


Pogledajte još:

Kako napraviti mrežni kabal - Krimpovanje mrežnog (LAN) kabla.

Tipični problemi sa ruterom i kako da ih rešavate?

 Pristup vašoj IP kameri za nadzor preko interneta

  Napajanje uređaja preko mrežnog kabla- PoE (Power over Ethernet)

 

Laptop u režimu HOTSPOT- kako to odraditi

8 коментара:

  1. Ovde se svasta moze naucitii

    ОдговориИзбриши
  2. Ovakav komp a ima integrisanu graficku, sramota!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) . E nisi u pravu. Taj komp ima duplu grafiku. Kad nema zahtevnih aplikacija radi integrisana (i7 procesor), akad pokreneš nešto zahtevnije aktivira se eksterna koja ima 2GB sopstvenog RAM-a. Svi laptopovi novije generacije Intel procesora (i3,i5,i7) imaju integrisan GPU u samom procesoru plus eksternu grafičku (u našem slučaju). Mašina je troglava aždaja. :)

      Избриши
    2. Ako hoćeš da vidiš pogledaj snimak "Device Manager-a":
      http://kompjuterija.blogspot.com/2014/01/drajveri-funkcionalni-upravljaci.html

      Избриши
  3. Samo da dodam, mašina mnogo brže radi sa Windows 8.1 operativnim sistemom sada, u poređenju sa Windows 7 koji je bio ranije instaliran

    ОдговориИзбриши
  4. Dobar dan!Zelim prvo da Vas pohvalim za ovu prelepu stranicu,blog.Prelepa je.Ja imam 1 problem sto se tice wi fi-ja koji neznam kako da ga se resim.Prvo pre 15-tak dana je moj telefon EXPERIA E1 je bio nesto blokirao pa sam ga odnjela na popravku,i kada sam ga vratila moj wi fi je zakljucan i ne mogu i neznam nikako da ga otkljucam.Kada udjem u wi fi podesavnja izadje mi ovo,sve jedno ispod drugog.Nevenka Problem sa potvrdom auteticnosti,BegramServis nije u opsegu,BONATTI nije u opsegu,WLAN nije u opsegu.Ako Vi znate sta da radim,gde da udjem da ga mogu otkljucati molim Vas napisite mi.Srdacan pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za pohvale. Što se Vašeg telefona tiče, ukoliko se još uvek mučite sa tim problemom, odmah da Vam kažemo da nema razloga za brigu. Telefon je ili resetovan (pa tako i izgubio sva podešavanja, uključujući i lozinke), ili je reinstaliran ANDROID. Dovoljno je samo da iznova unesete pristupne parametre za Vašu wifi mrežu!

      Избриши
  5. Анониман22. јун 2016. 14:07

    Treba mi hitan odgovor.Kako da kompjutere u igraonici poveyem sa serverom_glavnim kompjuterom,na caffe station-u nisu vidljivi

    ОдговориИзбриши

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...