среда, 15. јануар 2014.

Komanda "Ctrl + Alt + Delete" - Task menadžer


Control+Alt+Delete 

Istorijat komande "Task menadžer"

Logično je da se zapitamo zašto na tastaturi nije izmišljeno samo jedno dugme za pokretanje menadžera zadataka koje vaš operativni sistem obavlja, već moramo mehanički , istovremeno  da pritismo čak tri:

Za tu invenciju po rečima Bil Gejtsa, zaslužni  su inženjeri IBM kompanije. Funkcija Task Menadžera je predvidjena za sistem developere, koji kod testiranja novih aplikacija često zapadnu u ćorsokak i ne mogu da obustve izvršenje neke aplikacije.

Hvala im za to jer i nama običnim korisnicima se često dešava, da  zbog neke aplikacije ne možemo da uspostavimo kontrolu nad svojim računarom.
"Task menadžer" možemo da pokrenemo i desnim klikom na naš "taskbar"-u, ali to je beskorisno kad se isti ne vidi na našem displeju, ili i on neće da  odreaguje.

Onda uzimamo mehaniku u ruke i pritiskom istovremneo na   "Ctrl + Alt + Delete", u 98% slučajeva otvori se mogućnost ili da pokrenemo task menadžer ili da isklučimo računar, ili da restartujmo.

Ako pokrenemo Task Manager, otvara se sledeći prozor:



 Ovde možemo da vidimo pokrenute aplikacije, sve aktivne procese, možemo da posmatramo performanse rada našeg hardvera- procesora, ram memorije, hard diska, itd:



Naravno nudi nam se opcija da zaustavimo odgvarajuću aplikaciju (zadatak) ili da zaustavimo odgovarajući proces koji se obavlja u sklopu neke aplikacije, i tačno vidimo koje.
Još jedna prednost više, možemo da pratimo koja aplikacija angažuje najviše resurse našeg računara, na prvom mestu RAM memoriju i procesor:


Ako vaš računar nema dovoljno fiizičkih resursa da odradi sve ono što ste mu dali kao zadatak, vidite šta možete da isključite.
Drugo rešenje je da nas pozovte da vam ponudimo nadogradnju konfiguracije, to jest da je pojačamo onoliko koliko to vaša matična ploča dozvoljava.
Ako ipak ne mogu na taj način da se značajno poboljšaju performanse, jednostavno kod nas poručite novu konfiguraciju; :).

 

Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...