петак, 7. фебруар 2014.

E-mail - Elektronska pošta - Internet cloud skladišteni prostor

Fax mašine su sada već daleka tehnološka prošlost, jer je E-mail, to jest elektronska pošta, zbog svoje brzine efektnosti i mogućnosti jednostavno zuzela njihovo mesto.
Za one koji su nostalgičari za ovom tehnologijom, u Windows (7 i 8) operativnom sistemu postoji integrisan FAX softver, pa na svom kompjuteru mogu da prime fax i isto tako i da pošalju dokument na nečiji fax.


Ako do sad niste koristili ovu aplikaciju onda samo kliknete na Windows logo pa u SEARCH box ukucate fax i nakon komande ENTER otvorili ste podešavanja za fax.
Napomena- da bi ste koristili fax aplikaciju potrebno je da vaš kompjuter bude povezan na telefonsku liniju preko DIAL UP modema (56k). Prednosti su što fax primate mnogo kvalitenije nego na običnoj mašini, ne može da nestane kertridža, ili papira, a sve dokumente čuvate u računar, možete da ih štampate ili šaljete mejlom.

Da se mi ipak vratimo na moderniji vid komunikacije to jest E-mail, gde možete jednim potezom da pošaljete stotine strane, kolor fotografiju ili šta god dodate u attachment-u.

Moja preporuka je da za E- mail komunikaciju koristite najmoćnije i  najpoznatije E mail servere, kao što su gmail (Google), hotmail (Microsoft), Yahoo.
 Na svakom od ovih servera možete da otvorite nalog potpuno besplatno, a prednosti su brojne, imate veliki skladišteni prostor, serveri su obezbedjeni  antispam zaštitom, i možete da im pristupite sa bilo koje lokacije . U isto vreme povezani su i sa sopstvenim mesendžerima, pa sa svojim kontaktima možete i na taj način da komunicirate i da vidite koji od vaših kontakata je na raspolaganju.


Interfejs vašeg poštanskog sandučeta je  prilagodjen kao i što smo navikli u MS Outlook-u.
Ali da se vratimo sada na poslovni aspekt čitave priče, sve gore pobrojane kompanije (Google, Microsoft, Yahoo), raspolažu brojnim drugim INTERNET CLOUD resursima koji su vam na raspolaganju u paketu.

Već smo ranije zaključili da su naši digitalni sadržaji potpuno bezbedni samo ako su skladišteni na nekom od internet storage-a, to jest na internet skladištenom prostoru koji nam ove kompanije nude.
Svoje porodične fotografije koje su na vašem hard disku, možete vrlo lako trajno da izgubite, ili može puno da vas košta da ih povratite, pa se savetuje rezervna kopija na nekom spoljašnjem memorijskom prostoru (eksterni hard disk, memorijska kartica, flash memorija) ili upload na neki  internet drive.

Tako Google nudi Google drive, gde možete da skladištite podatke a možete i da kreirate dokumenta na samo drajvu, da ih delite na netu i da im pristupate sa raznih lokacija:

To je naročito podesno u poslovne svrhe, da sa nekim delite izveštaje, dokumenta, da pravite prezentacije, ankete, i svi ti resursi su u tkz. internet oblaku, to jest mogu biti na raspolaganju iz svih krajeva sveta, možete lako da ih postavite na društvene i poslovne mreže itd.


Majkrosoftov drajv je SKY DRIVE, i on pruža slične mogućnosti:


Kad je Skydrive u pitanju vidite da možete da napravite Word, Excel, PowerPoint, OneNote, dokument i kad otvorite pojedinačni tip videćete da možete da birate gde će te da sačuvate dokument koji ste kreirali.
Pošto je Majkrosoft autor Office paketa, imate na raspolaganju kompletan ofis onlajn- Office365,
samo njegovo korišćenje nije besplatno.



Ovaj post je kreiran da bi vam pokazao u kom smeru se kreće razvoj internet resursa,  a dešava se sve strahovitom brzinom, vaš je izbor hoćete li držati korak, a morate ako ste deo savremenog poslovnog sveta, jer on danas potpomognut IT tehnologijama ruši sve granice.

4 коментара:

  1. Kako da papirni. dokument posaljemo na Pc fax?

    ОдговориИзбриши
  2. Kad imate dokument u fizičkom obliku (na hartiji) morate ga skenirati na skener, i onda će te ga imati u digitalnom obliku, kao kopiju koju možete slati ili faksom ili e-mail-om. Znači treba vam skener!

    ОдговориИзбриши
  3. Ja hoću viiše E mail adresa da otvorim pošto neke već imam otvorene, kako da pregledavam inboxe na jednom mestu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U Outlook-u možeš da uneseš više mail naloga, ali je on malo komplikovaniji za podešavanje i prenatrpan. Zato sa neta skini Tunderbird i tamo unesi sve naloge (korisničko ime i lozinku) pa na jednom mestu možeš da kontrolišeš poštu za sve naloge.
      Druga varijanta je da bookmarkuješ (obeležiš) svoj inbox u pretraživaču koji koristiš, zapamtiš lozinku naravno , i posle ulaziš direktno u Inbox. to ponoviš za sve naloge i grupišeš ih na jedno mesto :)

      Избриши

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...