четвртак, 22. мај 2014.

Tipični problemi sa ruterom i kako se rešavaju (drugi deo)

PROBLEM br.4

Prosleđivanje porta (port forwarding) ne radi na ruteru

Kad imate u mreži IP kameru na primer, za nju je potrebno obezbediti otvoren port kako bi mogli da joj pristupite preko interneta sa neke udaljene lokacije . Ta funkcija rutera naziva se "port forwarding", i kada ste odradili podešavanja na vašem ruteru za potrebe neke aplikacije, postoji alat za proveru da li je odgovarajući port otvoren.
Jedan od linkova koji nudi takvu proveru je ovde!


PROBLEM br.5

  Zaboravili ste lozinku za pristup ruteru ili vašoj mreži

 Ako se suočite sa situacijom da zaboravite lozinku za pristup vašem ruteru ili vašoj mreži, to se rešava tako što resetujete vaš ruter na fabrička podešavanja.
Kako se to radi?
Na zadnjoj strani rutera nalazi se dugme za RESET :


 Koristeći spajalicu za papir, pritisnete dugme i držite sve dok led diode trepere , ili onoliko vremena koliko je proizvođač predvideo za reset na fabrička podešavanja.
Ruteru onda pristupite sa fabričkim podešavanjima i možete da setujete novu lozinku.
Noviji ruteri imaju opcije da se sačuvaju odgovarajuća podešavanja pa predhodna procedura nije neophodna već ih samo pronađete. 

PROBLEM br.6

Moj novi uređaj (tablet, smart telefon) neće da se konektuje na moju mrežu 

Primer: Znate da je vaš ruter ispravan, jer se bez problema konektujete na njega preko laptopa, ali nikako vam ne polazi za rukom da konektujete na njega vaš novi tablet ili igračku konzolu.
 
U čemu je onda problem?
Prvo što treba da potvrdite, to je, da li je vaš novi uređaj ispravan, a to se utvrđuje tako što ga konektujete na neku drugu mrežu, ili wifi hotspot. Ako se konektuje idete na sledeći korak...
Razlog može da bude i sledeći:
Vaš ruter je "dual band" odnosno emituje signal na dve frekvencije: 2.4GHz i 5GHz, i vaš novi uređaj se konektuje na pogrešnu.
Neki ruteri koriste isti SSID za obe frekvencije, pa neki uređaji se ne mogu konektovati automatski na onu pravu. Skoro svi tableti, e-čitači, igrački sistemi se konektuju na
2.4 GHz.
Samo noviji wifi uređaji se konektuju na 5GHz.
Savetuju se da kada radite setup rutera podesite različite SSID imena mreža za svaki opseg (frekvenciju).




Tipični problemi sa ruterom i kako se rešavaju (Prvi deo)

 Pogledajte još:

 

Zaboravili ste lozinku za kućni WiFi ? Potrebno je samo 3 koraka da pogledate koja je?

7 коментара:

  1. Na internet sam povezan preko IKOM kablovskog modema i rutera ASUS NT-R10E. U jednoj sobi mi je slab WiFi signal, za racunar sa DEL Wireless kartiom, pa sam planirao da postavim jos jedan ruter, bezicno povezan sa prvim. Sa njega je na ovom PCu nivo signala odlican. Problem je sto mi konekcija na internet nikako ne uspeva.
    Da li ova konfiguracija moze da radi? Kako konfigurisati ovaj drugi ruter i kako mu prici radi konfiguracije.

    ОдговориИзбриши
  2. Pozdrav za kompjuteriju, imam sledeci problem. Pre nekoliko dana kupio sam novi telefon, Blackberry Passport. U stanu imam ruter TP LINK WR 740N. Kada sam se povezao na wifi, radilo je sve ok 15 minuta a onda su se telefon i laptop diskoneltovali i izaslo je obavestenje na kompjuteru da neki uredjaj ima istu IP adresu kao i kompjuter. Resetovao sam ruter i postavio novo ime i lozinku i sada se desava da se telefon opet konektuje, ali se diskonektuju i telefon i laptop posle pola sata, s tim sto sada ne izbacuje obavestenje da su iste IP adrese u pitanju. Posle tog diskonektovanja ni kompjuter ni laptop nece da se konektuju na internet dok ne dodje do resetovanja. Na telefonu dolazi do obavestenja: Unable to authenticiate against the network. Na javnim mestima, kao sto su kafici, telefon se konektuje bez problema. Takodje, kada na ruteru nisu bili podeseni ime i lozinka i telefon i laptop bili su normalno i dugotrajno konektovani. Imate li ideju sta bi moglo da bude u piitanju. Unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
  3. Molim vas pomozite mi .. ovako :Koristim kablovsku i imam onaj ruter totalNet tj. Tp link , zvao sam mnogo puta pomoć ali kada oni poprave , to traje nekolilo dana i onda opet nestaje , ali internet meni dođe , pa nestane , pa dođe , pa nestane.....i takp stalno. Mislim da je problem u telefonu , ali nisam siguran , molim vas pomozite mi.

    ОдговориИзбриши
  4. Koristim TP LINK ruter, imam problema da se konektujem sa svim uredjajima. Npr. svi lap topovi se nesmetano konektuju punim kapacitetom, u slucaju sa mobilnim telefonima neki se konektuju neki samo delomicno sto je slucaj i sa PC. Kod mobilnih telefona ne mogu se konektovati na Google store dok isti uredjai nesmetano konektuju na drugim WiFi. PC se isto tako ograniceno konektuje na internet iako je povezan kablom sa ruterom.

    ОдговориИзбриши
  5. Zasto kada igramo online igrice na 2 kompa povezana preko 1 rutera skace ping?

    ОдговориИзбриши
  6. Pozdrav, postavio sam pitanje na starijem postu pa da ponovim i ovde :) Imam Internet sa protokom od 10mb/s, kada uradim speed test pokazuje odlican protok, ali je pri koriscenju uzas, ne mogu normalno da gledam ni kratke klipove na Youtube, kada pokusavam da igram online igrice ping prelazi 1000 dok je za normalnu igru potrebno ne vise od 80ms, sve je radilo perfektno do pre 2 dana kada se javio ovaj problem. Da li to moze da bude do rutera i kako se ovaj problem resava? Hvala!

    ОдговориИзбриши
  7. Imam problem koji neznam kako resiti. Saki put kad sinu dodje drug ili neko drugi,na laptopu nestane neta. Kada taj neko ode laptop se odma konektuje. Gosti ne koriste nas wifi. Ima lu nekog resenja

    ОдговориИзбриши

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...