петак, 13. јун 2014.

Zarada preko sopstvenog web sajta ili bloga

Već smo delimično rasvetlili dilemu oko mogućnosti ostvarivanja zarade na internetu. Jedan od načina kao što smo pomenuli jeste "advertising" (reklamiranje,oglašavanje). Pošto je internet ušao u sve domove što preko društvenih mreža što preko oglasa i specijalizovanih sajtova za onlajn prodaju, ako ste osposobljeni da napravite svoj sajt ili blog (možete da koristite i neku gotovu internet platformu za to), i vaš "onlajn" sadržaj ima značajan broj pregleda, time ostvarujete potencijalnu mogućnost da ostvarujete zaradu postavljanjem tuđih ili svojih reklama.


Znači možete napraviti sajt specijalizovan za oglašavanje kao što je "Kupujem-Prodajem" ili Limundo i Kupindo namenjen distribuciji tuđih oglasa, ali to je veliki i ozbiljan posao koji zahteva ozbiljne resurse.
Druga varijanta je da na svom sajtu dozvolite da neka advertising firma postavlja oglase svojih oglašivača, i da vam za svaki klik na postavljen oglas bude plaćena neka mala nadoknada.
Da istaknemo ponovo da je ključ isplativosti ovakve vrste ostvarivanja prihoda od vašeg sajta ili bloga, u stvari u tome da on bude dobro posećen, ima preglede i klikove na takve oglase.
To su uglavnom oglasi prilagođeni sadržaju vašeg sajta ili problematici koju on obrađuje a i ne mora da bude tako. Usko specijalizovani i prilagođeni oglasi koje možete da postavite na svoj sajt i da budete plaćeni za klikove na njima su Google Adsense. Ali nije to jedina opcija za ostvarivanje zarade.
Ovde ćemo da izlistamo sajtove koji nude mogućnost i oglašivačima i onima koji postavljaju oglas, da se prijave, i tako pokrenu ili svoje reklamiranje ili ubiranje prihoda od prikazivanja tuđih reklama:

 1. Amazon Associate - Saradnik sajta Amazon


Amazon je najveća onlajn platforma za prodaju.
Ako se vaš sajt bavi problematikom, iz čijeg dijapazona se prodaju proizvodi na tom sajtu, postanite saradnik (associate) sajta i postavite atraktivne banere, reklame sa tim proizvodima, kod će vam biti dostupan na sajtu.
Amazon vam plaća (nije Pay-per-click ili CPM) malu proviziju za svaki prodati proizvod, čija prodaja je generisana upravo sa vašeg sajta. Tako ste u oblasti IT tehnologija i bavite se problematikom hardvera i IT novitetima, prodajom nekoliko laptopova preko vašeg sajta, može da vam donese par stotina dolara.
E sad mali hendikep kod velikih kompanija je što morate da čekate svoj ček sa provizijom i duže vreme.


 2. Infolinks

Infolinks je Pay per click (plaćanje po kliku)  sistem koji omogućava takođe zardu , ako se vaš sajt bavi problematikom koja privlači dosta posetioca,  a bazira se na specifičnim ključnim rečima.
 Infolinks indeksira vaše strane i automatski dodaje hiperlinkove vašem tekstu.To je takođe alternativa adsensima .Plaćanje ide preko:  Paypal, Bankarskim transferom,Preko  Western Union, ACH i Payoneer i morate postići limit od 50 dolara da bi imali isplatu.Podesan je za velike web sajtove na najvažnijim svetskim jezicima.


Ako ste razmišljali o prodaji oglasnog prostora na vašem veb sajtu ali nemate dovoljno zainteresovanih, ovaj sajt je možda dobro rešenje. Ova mreža prodaje vaš oglasni prostor (tačno se označi mesto oglasa na stranicama)onima koji smatraju da je podesno da se njihova reklama pojavi baš na vašem sajtu ili blogu. 
BSA plaća i do 75% ostavrenog prihoda od oglasa koji su postavljeni na vaš sajt.
Plaća se dva puta mesečno putem Pay Pal sistema.


4. Kontera 

Kontera je poznata mreža i slična je Infolinks-u. Bazirana na je na linkovanom tekstu koji postoji na vašem veb sajtu, i biraju se ključne reči, prelaskom preko kojih ili skače "pop up" ili podvučen tekst.
To je takođe pay-per-click program i podesan je i za manje blogove i sajtove.
plaćanje, je takođe preko Pay Pal-a sa limitom od minimum 50 $

 5. Qadabra

Kadabra je oglasna mreža bazirana na performasu posetioca, napravljena za oglašivače da unovče saobraćaj na svom sajtu. Imate platformu za kreiranje razne vrste tipova i formata oglasa: klizeći, pop-ups, stay-ons
Jednostavno je za upotrebu,
 Podržavaju internacionalni saobraćaj: paypal ($1minimalni iznos ), payoneer prepaid card ($20 minimum) i bankarski transfer ($500 minimum). Zato je povoljno za početnike i odobre vam pristup u instant roku.

6. Chitika


 Chitika je veoma slična Google Adsense programu, mogu da se koriste i paralelno sa njima.
Vi određujete gde će te ih postaviti i u kontekstu su problematike na vašem sajtu.
Minimalni iznos za isplatu je Paypal ($10 USD), ili čekom 50$, ššto je dobro za početnike.


 7. Affiliate Marketing

Affiliate marketing kao poslednji ali naj značajniji jer direktno prodajete proizvode ili usluge preduzeća ili kompanija, i  za to dobijate proviziju. Baneri i oglasi su sistematizovani preko neke mreže (programa) gde morate da se učlanite.
Neće svaka kompanije ni odobriti prodaju njenog brenda ako vaš sajt ne zadovoljava odgovarajuće kriterijume. Znači postoji limit.
Proizvodi koje prodajete na vašem sajtu mogu da se kreću u širokom cenovnom dijapazonu pa tako i vaša provizija.  praksi se pokazalo kao veoma korisno ako testirate neki od proizvoda koji prodajete i prezentujete rezultate testa.

Postoje sajtovi i blogovi koji u ovom sistemu zarađuju šestocifrene sume. Naj poznatije affiliate mreže:
ZAPAMTITE! Ako nemate saobraćaj, to jest značajan broj poseta na sajtu, svi ovi programi za vas nedostižni u smislu efekta, a negde je i priključenje ograničeno brojem posetioca ili rankom vašeg sajta.
 

 

Sajtovi koji nude partnerski program i zaradu od prodaje njihovih proizvoda:

 

2 коментара:

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...