Šetnja kroz Windows 10

Ukoliko još uvek niste apgrejdovali (upgrade) Vaš operativni sistem sa "sedmice" ili "osmice" na najnoviju "desetku", naša preporuka je da to uradite sto pre. Zašto? Naš utisak je da je Windows 10  ne samo najnoviji već i bolji i brži od predhodnika.
Opšti utisak je da je nastao kao sinteza "sedmice" i "osmice" pa je tako nastala "desetka".
Šetnjom kroz operativni sistem Windows 10 napravićemo osvrt na osnovne stvari i na ono što se nama dopalo.
Početni korak je da Vaš Windows ili Windows 8, 8.1 nadogradite u desetku. Procedura je jednostavna, prosto u pretraživaču ukucajte "upgrade to windows 10". Otvorite Majkrosoftov sajt (odakle bi i bilo pouzdanije) i odradite uputstvo. Znači uslov za "upgrade" je da je vaš OS legalan i da je verzija kojoj je dozvoljena besplatna nadogradnja, npr. "Ultimate, Home ili Pro. Ukoliko je Vaša verzija "Enterprise" nije moguća nadogradnja sa Majkrosoftovog  sajta.
 Recimo da ste odradili posao i kliknuli na START:Na levoj strani su najčešće korišćene aplikacije, zatim prečice: podešavanja, dugme za isključivanje, reset i slip mod. kao i ka spisku svih aplikacija. Na desnoj strani je prepoznatljiv Windows 8 interfejs.

Ako Vam se raspored na desnoj strani ne svidja, jednostavnim prevlačenjem i rekombinovanjem napravite raspored kakav vama odgovara: Na primer:Uočljiv je a i čilo se za novi Majkrosoftov pretraživač "Edge" koji je stvarno mnogo bolji od Internet Explorera. Imate pristup mapama, muzici, kameri, vremenu, vestima, mejl aplikaciji gde možete objediniti sve naloge, itd. itd. pogledajte sami.
Ako je vaš uređaj portabl (tablet), imate pristup Office-u koji je za te uređaje.
U Taskbar-u vidite : pretragu, Task view (zajednički pregled svih pokrenutih aplikacija), MS Edge, Prodavnicu (Store) i sve što pinujete dodatno.

Ako kliknete na prodavnicu (Store)  iz Taskbar-a, otvara se onlajn prodavnica za igrice, muziku, filmove aplikacije itd. :


Ako pređemo na desnu stranu ekrana u taskbaru klasično možemo da vidimo klikom na strelicu preko pop-up polja, koje su aplikacije aktivne.


Tu je još ikonica za WiFi odnosno Ethernet, a novina je ikonica u obliku dijalog boxa a u stvari ona otvara sledeće mogućnosti- prečice (Windows Enterprise):
Sa slike vidite da možete da kontrolišete: vašu internet konekciju, povezivanje preko bluetoot-a, konekciju sa drugim uređajima, vašu virtualnu privatnu mrežu, osvetljenje ekrana itd. itd.
Klikom na All Settings, otvara se nešto nalik na Control panel za Windows 10:
Za one sa tabletima ili touch screen-om možete da pređete i na Tablet Mode
Stavka koja mi se dopala u Win. 10 operativnom sistemu je da vam nije potreban poseban drajver za priključene mobilne telefone, jer automatski budu detektovani i povezani za razmenu podataka i dopunu baterije.

Za onlajn skladištenje podataka na raspolaganju vam je One Drive , MS besplatni onlajn skladišteni prostor, samo treba da imate otvoren nalog kod Majkrosofta:Ako napravite desni klik na dugme START otvara se klasičan meni iz "osmice":

Klikom na "Device Manager" možete da proverite situaciju sa drajverima  adesni klik na desktop otvara takođe klasičan meni za personalizaciju desktopa i pristup grafici.

Toliko za sada! Uživajte!!!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Tipični problemi sa ruterom i kako da ih rešavate?

Kako napraviti mrežni kabal - Krimpovanje mrežnog (LAN) kabla.

Pristup vašoj IP kameri za nadzor preko interneta