Mobilna telefonija

Šta treba da znate o SMART mobilnim telefonima?

Na tržištu informacionih i telekomunikacionih tehnologija, mobilne tehnologije ubrzano preuzimaju primat. SMART mobilni telefoni, tablet računari, razvijaju se ogromnom brzinom, kako u domenu hardvera tako i u domenu softvera -aplikacija, i imaju sve širu primenu u svim oblastima šivota!

Šta je on što moramo da znamo o toj tehnologiji kako ne bi  izgubili korak sa vremenom u kome živimo?  U pogledu konfiguracije, hardverski koncept ovih uredjaja je malte ne identičan sa konceptom razvoja računarskih tehnologija, samo je sve spakovano u mnogo manji prostor, to jest prilagodjeno džepu, i to ih čini sve superiornijim.

Dakle osnovne komponente jednog smart telefona su kao i kod računara:
  • Procesor- radni takt kod novih modela je 1GHz pa naviše, s tim što je i tu osvojena i dual core tehnologija, i quad core tehnologija, to jest imamo procesore i sa dva i sa četiri jezgra.
  • RAM memorija -operativna memorija, je takodje već na zavidnom nivou, i noviji modeli počinju od 512MB pa naviše. Ako se sećate prvi Pentijum 4 računari koje smo kupovali imali su upola manje RAM memorije.
  • Grafički čip- kao i kod računara odgovoran je za grafiku na vašem displeyu.
  • Displey- Touch screen (ekran osetljiv na dodir) tehnologija je u širokoj primeni. Na raspolaganju više različitih tehnologija ekrana na dodir:TFT LCD, IPS-LCD, Resistive Touchscreen LCD, Capacitive Touchsceen LCD, OLED, AMOLED, Super AMOLED displays, itd. za one koji žele više informacija neka pogledaju ovde.
  • Operativni sistem- Kao što u domenu računarskih tehnologija oštru bitku vode Windows i Mecintosh, tao su u domenu mobilnih tehnologija dva dominantna i ljuta rivala ANDROID i iOS. Android OS je razvijen od strane Google kompanije, a iOS, od starne kompanije APPLE i on je namenjen njihovim brendovima smart mobilne tehnologije iPhone, iPad.
  • Kamera- Imate modele sa jednom i dve kamere i sa razlličitim optiškim mogućnostima (3,2MPix, 5Mpix pa naviše)
  • Eksterna i interna memorija- eksterna memorija je SD kartica, to jest njen kapacitet koju telefon prihvata-1Gb,2GB, pa sve i 32 GB. Interna memorija je memorija samog telefona za skladištenje podataka.
U slučaju da ste u situaciji da kupujete SMART mobilni telefon morate da obratite pažnju na sve prethodno pobrojane elemente.
Kvalitet slike na vašem displeyu, zavisiće od rezolucije, broja tačaka koji čine vašu sliku, kao i od spektra raspoloživih boja za oštriji prikaz :


U ovom postu osvrnućemo se na ANDROID operativni sistem i raspoložive aplikacije koje svaki moderan korisnik svakodnevno ima potrebu da koristi, bilo privatno bilo u poslovne svrhe.

POGLEDAJTE CEO POST Ako izgubiš Android Telefon ili dođe do krađe Android telefona...

Znate da je Android operativni sistem razvijen od strane kompanije Google.  Ta kompanija je rešila da iskoristi svoje moćne resurse, tako što je u Android ugradila Device Manager, koji omogućava da svoj izgubljeni ili ukradeni telefone locirate, i ne samo to nego imate opciju da sa daljine zaključate svoj telefon ili obrišete odgovarajući sadržaj.

Sve to je moguće zavaljujući Vašem Google nalogu, koji morate imate otvoren, i morate se konektovati na internet, i svoj nalog naravno.
Napravite sopstvenu mobilnu aplikaciju bez programerskog znanja

 

Štampanje sa mobilnih uredjaja-Kako da odštampate sa bilo koje udaljene lokacije bilo šta 

 

 

Korišćenje Google Street View aplikacije na Android telefonu

Коментари

Популарни постови са овог блога

Tipični problemi sa ruterom i kako da ih rešavate?

Kako napraviti mrežni kabal - Krimpovanje mrežnog (LAN) kabla.

Pristup vašoj IP kameri za nadzor preko interneta