среда, 26. март 2014.

Provera ispravnosti displeja na laptopu- tri koraka dijagnostike

Kada se desi situacija da uključite vaš laptop, čujete kako se mašina pokrene ali displey na laptopu ostane crn, dolazite u sledeću dilemu.
Da li je na laptopu crkao displey ili je u pitanju vaš grafički čip, bilo da je u pitanju integrisani ili eksterni, pa zato izostaje slika na vašem displey-u???

Ovu dilemu (mada može da postoji još jedan potencijalni razlog) lako možete da razrešite na sledeći način.
Vaš lap top ima na raspolaganju neki izlazni port povezan sa grafikom, koji služi upravo za to da sliku sa vašeg displeya pokažete na neki spoljni izvor (monitor, projektor, TV).
Da bi ste otklonili dilemu da li je u pitanju neispravan displey na vašem laptopu ili je grafički čip otkazao, treba da uradite sledeće:
Pogledate koji port van je na raspolaganju za povezivanje laptopa sa spoljašnjim displejom, a to mogu da budu sledeći:
  • HDMI
  • DVI
  • VGA
  • Svideo
Uzmete odgovarajući  kabl, ako nemate odgovarajući možete iskoristiti konvertor.


U mom slučaju, ja imam HDMI izlaz iz laptopa a moj spoljašnji monitor ima DVI ulaz, pa sam iskristio konvertor  HDMI / DVI, i tako povezao na spoljašnji monitor:



Ako se nakon povezivanja, pojavi slika na monitoru, a nema je na laptopu, to znači da je sa vašom grafikom na laptopu sve u redu, a otkazao je displej laptopa.
Displey laptopa može da ne radi iz više razloga, jedan od njih je prekid u kablu koji spaja laptop i displej, a prekid nastane usled upotrebe (sklapanje i rasklapanje laptopa) i to je srećniji ishod jer zamenimo samo kabl. Manje srećan ishod je ako je otkazao displey, jer onda isti moramo da zamenimo.
Ako je problem u operativnom sistemu, a displey vam je ispravan a ipak bez slike, onda to ustanovite tako što pokušate da udjete u BIOS ili u Safe Mode (pritiskom na F8 kod podizanja operativnog sistema). Ako uspete da udjete BIOS, displey je ok a vaš operativni sistem je oboren (možda zbog virusa)

Ovde ću da pomenem jedno iskustvo koje sam imao sa desktop računarom. Situacija identična, mašina se pokrene a monitor ostane crn!!!
Pokušaj ulaska u Safe mode je neuspešan. Pokušaj da se udje u BIOS neuspešan. Znam da je monitor ispravan.
Šta sam preduzeo? Pristupam proveri hardvera desktopa, a prvo najsumnjivije je RAM memorija.
U pomenutom slučaju su bila dva memorijska modula sa po 2GB RAM memorije.
Skidam jedan i pokrećem računar! BINGO!!! Računar se pokreće potpuno regularno i pali se monitor.
Znači u pitanju je bila RAM memorija računara.
U slučaju da se ništa nije desilo kod sklanjanja prvog RAM modula, pristupio bi ukljanjanju drugog, a vraćanjem prvog, da otklonim sumnju na RAM.
Vaš operativni sistem se neće podići i u slučaju da vam je Hard disk otkazao, ali BIOS nije povezan sa HARD diskom, već je smešten u CMOS čipu sa zasebnim napajanjem, pa ulazak u BIOS ne bi smeo da bude doveden u pitanje a tamo se Hard disk ne bi video ako je neispravan.
Posle ove priče postaje jasno da : "Iskustvo krasi lekara a ne knjiga" :).

Pogledajte jos:

 

Razlika između laptopa za poslovne namene i laptopa za zabavu ( I deo)

Kako odabrati laptop računar?

8 коментара:

  1. hvala za tekst..

    Sta uraditi ako je slika na laptopu mutna i dupla a slike nema kad spojim VGA kabl sa monitorom (Win+P), da li je u pitanju graficka u stanju umiranja ??

    Hvala

    ОдговориИзбриши
  2. Kod mene je problem što se compaq presario cq 56, ne može pokrenuti, čuje se ventilator i svijetli caps lock. Probao sam ga pokretat bez baterije,držati dugme za pokretanje oko jedan minut i nakon svih tih radnji rezultat je isti, monitor ne svijetli.Optički uređaj radi kad u njega stavim cd.Nisam probao sa povezivanjem na vanjski odnosno drugi monitor.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imali smo taj model na servisu sa identičnim simptomima. U pitanju je čip na matičnoj ploči.
      Možemo problem da rešimo u našem servisu!

      Избриши
  3. kod mene se slabo vidi slika na ekranu. vise nikako nego nekako. na externom monitoru sliku daje odmah. sta je moguci problem?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa probajte povecati kontrast na laptopu,a ako ne moze 99%je displej otkazao,pozdrav iz Berana!

      Избриши
  4. imam problem na lap topu pojavilo mi se crvena boja na ekranu a radi on bez problema i sa tim

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala prijatelju. Nakon 3 godine sedenja u mraku laptop mi radi. Otišao je jedan RAM modul. Beskrajno hvala!

    ОдговориИзбриши
  6. Molim za pomoć,
    Pojavila mi se dupla slika na ekranu laptopa (isto je i u biosu i preko live linux-a), preko hdmi na tv-u sve uredu, nema nikakvih anomalija.
    Može li se pretpostaviti šta je problem?

    ОдговориИзбриши

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...