петак, 20. децембар 2013.

BIOS- Basic Input Output System- Vrata za ulaz u vaš PC

BIOS je mini softver koji je memorisan u CMOS čipu na vašoj matičnoj ploči. CMOS ima sopstveno napajanje u vidu baterije, jer bez njegovog pokretanja i verifikacije svih ključnih komponenti vašeg računara, nema ni pokretanja računara. Baterija je tu da bi zapis BIOS-a trajno ostao očuvan u CMOS čipu, bez obzira da li  računar nije dugo uključivan.

CMOS baterija (sl.1)

Kada otvorite BIOS vidite sve podatke o vašem hardveru, i imate mogućnost da menjate pojedine parametre, što se ne savetuje ako ne znate u kojim granicama, vrednostima,  podešavanja za pojedine komponente smeju da se kreću.

U slučaju da zadate nerealne parametre, rezultat može da bude ili nepokretanje računara ili trajno oštećenje neke komponente vašeg hardvera (obično zbog pregrevanja). Prema tome ne menjajte ništa ako ne znate šta tačno radite.

U BIOS ulazite tako što neprekidno pritiskate dugme DELETE nakon što pokrenete računar. To uglavnom važi ako vaša konfiguracija nije brend računar, ako jeste, može da bude drugačije; tako na primer kod DELL računara u BIOS ulazite pritiskanjem F2 funkcionalnog dugmete kod pokretanja računara. Imate i opciju za direktan odabir odakle će vaš računar da se butuje, a pokretanje te opcije je pritiskom na F12.

Naravno disk koji ste ubacili u CD ili DVD rom mora da bude butabilan (da se pokreće samostalno)
da bi uopšte došlo do njegove aktivacije, čak i da ste izabrali boot iz vaše optičke jedinice.


sl.2 Interfejs BIOS-a
U slučaju da želite da instalirate operativni sistem, u BIOS-u mora da bude izabrano odakle će vaš sistem da se pokrene (BOOT-uje), t.j. treba da odaberete "first boot device".

Kad je instaliran operativni sistem, sistem se butuje sa hard diska, jer se tamo nalazi vaš operativni sistem. Ako instalirate operativni sistem po prvi put, i ubacili ste CD/DVD instalacioni disk, treba za first boot device da odaberete CD/DVD ROM. Kod Windows 7 i Windows 8 operativnih sistema možete da butujet sistem i sa USB fleš memorije.:


Da bi sačuvali promene koje ste napravili u BIOS-u, iste morate najčešće da potvrdite pritiskom na F10 i da potvrdite vaš izbor. Ako ništa niste menjali izlazite na ESCAPE .

Saznajte više:
 Samo za napredne korisnike računara!!!


KAKO DA AŽURIRATE  ODNOSNO NADOGRADITE (upgrade) VAŠU STARU VERZIJU „BIOS-a“-


Već smo objasnili šta je BIOS, i to na način da bude razumljivo i običnim korisnicima ražunara.
Dakle ako na bilo koji način izgubite taj fundamentalni i inicijalni računarski softver, vaš računar neće biti upotrebljiv!!! Tako da upozoravamo da ne snosimo odgovornost ako nestručno postupite i izgubite funkcionalnost BIOSA, smeštenog u ROM memoriji vašeg računara.
Iz različitih razloga možete da se nadjete u situaciji da morate da nadogradite BIOS na vašem računaru. Jedan od njih je i kad nadogradjujete konfiguraciju vašeg računara novim komponentama a stari BIOS nije u stanju da ih identifikuje. ROM memorija je smeštena u vidu čipa na matičnoj ploči, i u njoj su eventualno smeštena tri programa: BIOS, setup i POST, mada većina korisnika sadržaj ROM memorijskog čipa jednostavno tretira samo kao BIOS.
POST- Power On Self Test- se izvrašava kad god pokrenete svoj računar kako bi testirao sistem.
Setup program pokrećete kad pritiskate DELETE kod startovanja računara (i tako ulazimo u podešavanja BIOS-a).
Nadogradnjom BIOS-a vi u stvari nadogradjujete sva tri pobrojana programa. Način na koji to radite zavisi od tipa memorijskog čipa na matičnoj ploči gde je on smešten, pa postoje dve vrste ROM čipa: Mask-ROM i Flash ROM.
 Mask ROM je kod starih matičnih ploča i on ne može da se  apdejtuje softverski, već se promenom celog čipa menja BIOS. dok je Flesh ROM proisutan kod novijih ploča i on može softverski da se ažurira.
Mi ćemo ovde da se bavimo novijim tipom. Da bi ste apgrejdovali vaš BIOS morate da znate proizvodjača matične ploče i model,  i proizvodjača BIOSA. Na sajtu proizvodjača ploče je obično ponudjeno više verzija BIOS drajvera.
Sam sadržaj BIOS-a je ili u .bin ili .rom formatu a potreban je i program (programer) da nasnimi taj sadržaj u ROM čipu. Neke matične ploče već imaju ugradjen taj program za nasnimavanje a neke ne, u svakom slučaju oba su na raspolaganju za download.
Najpoznatiji proizvodjači BIOS-a su: American Megatrends Inc, Phoenix i Award.
Tri moguće varijante su igri kod nadogradnje BIOS-a:
1.      Ako vaša ploča ima već ugradjen programer za flešovanje , onda je posao lak ali nemaju sve ploče memorisan taj program.
2.      Možete da nadogradite BIOS korišćenjem programa baziranom na Windows-u
3.      Možete da nadogradite BIOS korišćenjem programa baziranom  na DOS-u

Kako da znate da li vaša matična ploča ima ugradjen program za nadogradnju BIOS-a?
U toku POST procesa kod startovanja računara (odmah nakon paljenja računara)  pritisnite dugme „Pause“.  Ako se pojavi poruka koja kaže da pritisnete dugme i pokrenete BIOS programer, a ime tog programera varira kod različitih matičnih ploča: QFLASH, EZFLASH, QBIOS, AFLASH, BIOS UTILITY itd.
U samom BIOS-u postoji napisana prečica koja vodi do pokretanja programera ili u početnom ekranu ili možda u meniju TOOLS, a reč FLASH je sadržana u imenu -J.
Znači ako ste ustanovili da vaša matična ploča ima ugradjen programer za flešovanje, procedura je jednostavna: BIOS koje ste downloadovali raspakujete i ako imate flopi drajv nasnimite na prazan flopi, napravite backup stare verzije BIOS-a, uradite upgrade sa flopija, i restartujete računar.
Važno je da imate uradjen backup stare verzije BIOS-a jer možda vaša nova verzija nije odgovarajuća (retko se dešava).

Nadogradnja BIOS-a korišćenjem programa baziranom na Windows-u
Kada znate koji je proizvođač i model vaše matične ploče,  na sajtu njenog proizvođača uvek je ponudjeno uputsvo kako da postupate sa BIOS-om.
Primer: Na ASUS-ovom sajtu to izgleda ovako



To je i logično jer kako bi neko proizvodio matične ploče a da nema uputstva za ažuriranje ROM memorije. Na sajtu proizvođača ploče postoje i drajveri za sve komponente matične ploče.

Najstariji način ažuriranja BIOS-a je pomoću programa baziranom na DOS-u

Za nadogradnju BIOS-a preko DOS-a potreban vam je butabilan  flopi disk, a njega možete da napraviti u flopi disk drajvu (komplikacije nastaju jer novi računari nemaju flopi drajv).
 Butabilan flopi disk napravite tako što u flopi drajv ubacite prazan disk i u My computer napravite desni klik na drajv, pa iz padajućeg menija izaberete Format. Novootvoreni prozor nudi da čekirate jednu od sledeće dve opcije:
-               Quick format
-                Create an MS DOS start up disk




Čekirate ovu drugu i odradite start, nakon čega ste kreirali butabilan flopi disk. Na butabilan disk koji ste nabavili treba nasnimiti dva programa koji se koriste za flešovanje, jedan je .exe koji je programer a drugi je u stvari nova verzija BIOS-a.
Butujete računar sa flopi diska i preko Dos-a odradite proceduru ažuriranja BIOS-a. Naravno i tu obavezno napravite backup stare verzije BIOS-a, najpre.
Šta može da krene naopako?
Pa nepoželjne stvari koje mogu da se dese su sledeće: Verzija BIOSA koju ste nasnimili kao novu nije odgovarajuća za vaš čip. To se uglavnom prepozna od strane samog čipa i proces ažuriranja biva stopiran.
Opasno je da u momentu ažuriranja dodje do nestanka struje, i vi oštetite zapis BIOS-a na čipu, ne nasnimivši novi. U tom slučaju vaša matična ploča je mrtva, pa i vaš računar.
Postoji procedura kako se obnavlja zapis BIOS-a na ROM čipu, ali to rade samo stručna lica, i radi se pomoću druge ispravne matične ploče sa identičnim BIOS-om.



Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...