недеља, 23. фебруар 2014.

Razlika između laptopa za poslovne namene i laptopa za zabavu ( I deo)



U današnje vreme srećemo portabl (laptop) računare u mnogo verzija: Imamo tankih i laganih, onih sa mogućnošću da skinemo displey, gejmerskih, snažnih kao radna stanica (server) itd.
U moru tih varijacija osnovna podela koju možemo napraviti je na
·         laptop za širok krug potrošača (korisnika)
·         laptop za poslovne  namene (business )
Ovde ćemo da podvučemo sve fundamentalne razlike i karakteristike ovih dveju grupa kako bi vam pomogli da sebi razjasnite šta vam je zapravo potrebno.


Proizvodjači često odgovarajućim nalepnicama pomažu da odmah znate sa kakvom mašinom imate posla. Tako Lenovo prodaje IdeaPads za obične potrošače a Think Pads za poslovne korisnike. Dell ima XPS i Inspiron modele koji su namenjeni za široki krug korisnika dok je grupa Latitude namenjena poslovnim korisnicima.
Toshiba koristi Satellite, Qosmio, i Kirabook brendove za opšte namene, a Tecra brand kao alat za poslovne namene. Acer, ima Aspire kao opšte potrošački  a TravelMate za poslovne korisnike. HP je brend koji pravi naj detaljniju klasifikaciju: Oni prodaju potrošačke noutbukove kao Pavilion, TouchSmart, Envy, Spectre, i Split lines, a njihove  poslovne  tržišne marke su G-series, EliteBook, Pro, ProBook, i ZBook brendovi.  

 




Sledeći značajan factor je svakako cena- laptop za poslovne namene zna da bude i duplo skuplji od ovih standardnih, iako se radi o sličnim komponentama, istom operativnom sistemu i istoj tehnologiji.
Osnovni razlog je što poslovni PC košta više nego običan pravda se time što poslovni mora da traje (da bude izdržljiv), kakva  god mu bila namena, i mora da bude prilagodjen poslovnim potrebama.


Poslovni laptopovi zato često imaju duže garancije, gomilu priključaka i rezervnih delova, ozbiljnu tehničku podršku, softver za bezbednost podataka i mogućnost daljinskog pristupa.
Cena predhodno navedenih prednosti reflektuje se na konačnu cenu, i kad ih jednom razmotrite odlučite sami da li zaista toliko vrede.






Trajnost i životni ciklus
Od poslovnih laptopova se očekuje da ostanu u funkciji mnogo duže nego obični potrošački, kao i da izdrže i grublje rukovanje njima. Baš zbog toga obično se proizvode od jačih materijala- aluminijuma ili magnezijuma, i njihova konstrukcija nije toliko estetski doterana.
Potrošački laptopovi su pretežno napravjeni od gomile plastike.
 
Poslovni korisnici takodje očekuju raspoloživost rezervnih delova u toku čitavog garantnog roka, što podrazumeva da će proizvodjač imati na lageru delove koje možda nikad neće prodati, što se takodje odražava na cenu.
Potrošački laptopovi pretenduju da se što kraće zadrže na policama prodavca. Odredjeni model može da bude na raspolaganju jednu godinu ili manje, pre nego što bude zamenjen novim  (sjajnijim modelom).

Iz tog razloga IT departmenti  se odlučuju za modele koji se neće promeniti bar nekoliko godina.
Potrošači su tkodje više skloni da promene pokvareni laptop nego da isti popravljaju. Nekad je to naj osetljivija strategija, ponekad proizvodjač i ne pravi zalihu rezervnih delova, a potrošačima to u datom momentu bude pokretač odluke da kupe novi model. S druge strane poslovni sistemi ne mogu biti i nisu bazirani na hiru već na ekonomskim parametrima u prvom planu. Svaka zamena i informacionom sistemu podrazumeva testiranje, trening, licence za softver itd.itd. a sve to košta.

Rukovanje i popravka
Business laptops are generally easier to maintain and fix. You won't find Torx screws or Apple's ridiculous new Pentalobe fasteners on a business machine (unless it’s a MacBook Pro, that is).
Poslovni laptopovi su jednostavniji za rukovanje i popravku. Izbegavaju se Torx i Pentalobe zavrtnji, osim ako nije MacBook Pro.


Portovi i konektori

Izbor portova na potrošačkom laptopu uglavnom zavisi od cene. Najnoviji modeli uglavnom prate i naj novije (brže) portove, dok su mašine koje su prilagodjene budžetu šireg kruga potrošača, korak iza u tom smislu.
Tako je Thunderbolt  dobar primer , ( da nepominjemo USB 3.0 i HDMI koji polako postaju rutina), koji može da ostvari brzinu prenosa podataka od 10GB /s a Thunderbolt 2 i 20GB/s. Impresivno zar ne?

Poslovni (Business) laptopovi uglavnom  nude sve vrste konektora -portova. Upravo zbog toga još uvek živi stari VGA konektor, zbog povezivanja video projektora. S druge strane laptopovi namenjeni širokom krugu korisnika (potrošača), imaju selektivni izbor portova, pa je potrebno snalaženje za raznovrsnijeakrobacije sa multimedijama (poput HD TV-a npr.)

Kad je u pitanju bežično umrežavanje integrisani 802.11ac Wi-Fi adapter je najbolji izbor, kod obe vrste, ali su 802.11n jeftiniji i mnogo zastupljeniji. Pojedini poslovni laptopovi nude opciju i ubacivanja SIM kartice za mobilnu telefoniju.
Slotovi za Smart karticu i Expres karticu su uglavnom prisutni kao poslovni alat. Smart kartica ima ulogu da spreči neovlašćeni pristup kompjuteru, dok  ExpressCard može da se iskoristi u različite namene.

Nastavice se!!!

Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...