уторак, 19. новембар 2013.

Kako odabrati laptop računar?




Ovom prilikom napravićemo analizu na koje sve faktore treba obratiti pažnju kod izbora laptop računara? Pošto postoji više značajnih elemenata koje nezaobilazno morate analizirati, i radi preglednosti analizu ćemo podeliti na više segmenata:
  • Unutrašnja konfiguracija računara (komponente)
  • Displey(Monitor)
  • Kamera
  • Izlazno - Ulazni konektori (priključci)
  • Tastatura
  • Touch Pad
  • Baterija
  • Prateći softver (programi) (WiFi i Bluetooth)

Konfiguracija Laptop Računara

Kad raspravljamo o konfiguraciji, mislimo na osnovne elektronske komponente koje su ugrađene u vaš laptop, i to je u stvari elektronski- mašinski sklop, koji se sastoji od sledećih naj važnijih elemenata:
  • Matična ploča
  • Procesor-CPU (Central Processor Unit)
  • Hard disk
  • Grafički čip, grafička kartica
  • RAM memorija
  • DVD RW
 Matična ploča- je osnovna noseća baza na kojoj su smeštene, priključene sve ostale komponente vašeg računara. Bitni parametri za nju su brzina centralne magistrale protoka podataka, jer matična ploča predstavlja međusobnu vezu između svih komponenti, i njena arhitektura definiše koje komponente na nju možete staviti.


http://static.wixstatic.com/media/e31428_4891c14cfb818ea4aa14c0f7838940bf.jpg_srz_p_540_325_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz
 
Na nju je povezan i kuler, venntilator zadužen za hlađenje. Na matičnoj ploči je ugrađen CMOS gde je smešten BIOS (Binary Input Output System),binarni sistem zadužen za pokretanje računara i inicijalnu proveru funkcionalnosti celokupnog sistema.
U novije vreme i RAM memorija je integrisana u matičnu ploču, a prednost je kad postoji slobodan slot za eventualno proširenje kapaciteta RAM (operativne) memorije.

Procesor - Centralna procesorska jedinica koja kao što samo ime kaže, procesuira sav digitalni protok i instrukcije. Za procesor je važan njegov radni takt i njegova arhitektura.
Kad govorimo o radnom taktu, misli se na radnu frekvenciju na kojoj procesor radi.
Veoma bitan element procesora je njegova sopstvena L2 keš memorija , koja služi sa pripremu svih digitalnih sadržaja koji će biti procesuirani. to može značajno da utiče na brzinu i performanse procesora. L2 cash memorija od 3MB i više je poželjna. 
Drugi važan atribut procesora je njegova fizička, tehnološka arhitektura. Tako postoje :
- single core (jedno jezgro)
- dual core  (dva jezgra)
- triple core (tri jezgra)
- quad core  (četiri jezgra)
Razumljivo je da što je veći broj jezgara, veća je efikasnost procesora, jer sistem vidi svako jezgro kao zasebnu funkcionalnu jedinicu. Kad pokrenete "Device Manager", ako je "dual core" procesor instaliran, sistem prikazuje dve procesorske jedinice kao zasebne;


Dve vodeće kompanije za proizvodnju procesora danas su Intel i AMD.

Hard disk (HDD) - je komponenta (tvrdi disk) zadužena za skladištenje podataka. Na njoj je smeštena sistemska particija (perticija gde je instaliran operativni sistem- Windows) i ostale particije za skladištenje podataka (to zavisi od logičkog uređenja memorijskog prostora diska). Da bi podaci mogli biti pročitani sa HDD-a on poseduje motor koji fizički pomera glavu koja vrši očitavanje (asocira na gramofonsku ploču sa magnetnom iglom za reprodukciju).
Kapacitet Hard diska može da bude različit, noviji imaju kapacitet 500GB, 1TB, itd. 
Broj obrtaja HDD kod laptopa je 5400 rpm (obrtaja u minuti), dok je kod desktop računara 7200rpm.
Njegove dimenzije kod laptopa su 2,5 inča.
Ukoliko imate potrebe da skladištite veliku količinu podataka, (naročito  multimedijalnih kao što su: muzika,video klipovi, filmovi), preporučuje se veći kapacitet Hard diska.
Najpoznatiji proizvođači Hard diskova danas su Western Digital, Seagate, Hitachi, Transcend, Toshiba, itd

http://eurovik.rs/hdd1tb?tracking=5447ee721e2c5


U novije vreme kao pouzdanije rešenje umesto Hard diska koristi se fleš memorijski drajv: SSD.
On nema pokretnih rotirajućih delova, pa zato pogledajte:

Sve što treba da znate o SSD-u - Kompjuterskom Drajvu bez pokretnih delova

Pogledajte jos:

Testirajte vaš hard disk (HDD) ukoliko postoji sumnja u njegov korektan rad

Kako da napravite particije na vašem hard disku


Grafički čip, grafička kartica
Što se tiče grafike laptopa, on može da poseduje grafički čip koji je integrisan u matičnu ploču, a može da poseduje i zasebnu grafičku karticu. Integrisani čip nema sopstvenu operativnu memoriju već istu pozajmljuje od RAM memorije, prilikom svog rada. Prisutnost zasebne grafičke kartica je  prednost zato što ta ima sopstvenu operativnu memoriju, i logično je da njen kapaitet treba da bude što veći. Tako danas ako na laptopu planirate igranje zahtevnih video igrica, sopstveni RAM grafičke kartice može i treba da bude  1GB ili 2GB kako bi računar savladavao komotno zahteve koje pred njim grafika postavlja. Grafički čip, kartica poseduje takođe sopstveni GPU, procesor, koji naravno isto ima svoj takt rada.
Najpoznatiji  grafički čipovi danas su GForce i ATI Radeon

RAM memorija - je operativna memorija računara, ima ih više tipova zavisno od generacije računara, a takođe, se razlikuju i po frekvenciji na kojoj rade. Kad kažemo operativna memorija to znači da ona ima ulogu samo privremenu ulogu uslužnog skladištenja podataka, potrebnih nekom procesu ili aplikaciji. Nakon gašenja računara u njoj ništa ne ostaje uskladišteno.
Na današnjim računarima koji imaju instaliran Windows 7 ili Windows 8, računar ili laptop koji ima manje od 2GB RAM (Nasa preporuka je najmanje 4GB) memorije, biće na mukama da "gura" lagodno navedene operativne sisteme, što zbog njihovih pozadinskih brojnih procesa (glomaznosti OS), što zbog otvaranja nekoliko programa istovremeno od strane samog korisnika. Radni takt memorije više se i ne stavlja na novim racunarima ispod 1333MHz ili 1600 MHz.
a ne treba ni da bude manji.
Najpoznatiji proizvođači RAM memorijskih modula su: Kingston, Transcend, itd

  Displey, monitor na laptopu

Što se monitora na laptopu tiče, treba doneti odluku u pogledu dve ključne stvari:
- koja veličina monitora da bude, t.j. koja rezolucija slike?
- koja tehnologija displeja je naj impresivnija u pogledu osvetljenja, boja i kvaliteta imidža?

Imate na raspolaganju standardnih (najviše zastupljanih) 15,6"  inča, sa rezolucijom 1366 x 768 
rezolucija je u "pixelima", a pixel je osnovni element svake slike. što je veći broj pixela, bolji je i kvalitet vaše slike, odnosno slika je preciznija, detaljnija.
Ako su fizičke mere monitora manje, recimo 14 " (ili 13,3") a rezolucija ista (1366 x 768), to znači da je dimenzija samog pixela manja, što je svakako poželjno i pozitivno  (manje su uočljive tačkice (pixeli) koje sačinjavaju sliku)
Za ljubitelje većih monitora imate standard 17,3" sa rezolucijom 1600 x 900.

Treca varijanta i naj savrsenije dostignuce u pogledu rezolucije je HD (high definition),  je slika visoke definicije i HD rezolucije: 1920 x 1080.

Sto se tice tehnologije u kojoj je displej na vasem laptopu izradjen, u ovom momentu treba izabradi
LED tehnologiju, odnosno monitor sa LED pozadinskim osvetljenjem.
Opste je poznato da je ta tehnologija pokazala mnogo bolje rezultate od LCD tehnologije.
O pomenutim tehnologijam mozete procitati vise u nasem postu :

Saveti za kupovinu HD TV-a - Na sta treba obratiti paznju

Raspoloživi priključci (konektori) na laptopu

O konektorima koji su potrebni i korisni za povezivanje TV-a salaptopom smogovorili u ovom postu.
Nevezano za to ovde ćemo da pobrojamo još jednom koji konektori su potrebi vasem laptopu:To su Sledeći:
- USB (ulaz podataka u laptop)



   Novi laptopovi imaju makar po jedan USB i druge i treće generacije. USB 3.0 je brži. Veći broj pomenutih konektora je koristan. Na USB konektor na laptop se vezuju svi ueđaji koji imaju takvu mogućnost (Mobilni telefon, Foto aparat, štampač, fleš memorija, eksterni hard disk, itd.itd)

- Video izlaz sa laptopa

Sa laptopa (novijih) može da bude jean od sledećih izlaza na raspolaganju:
  • VGA
  • DVI
  • HDMI
Svaki  može da se poveže na spoljni monitor ili TV i da se prati sadržaj na dva monitora ili samo na jedan (zavisno od podešavanja)


-Čitač memorijskih kartica

Svaki laptop ima čitač memorijskih kartica, koje ubacujete u prorez (slot), i to su kartice sa telefona, fotoaparata, kamera, itd. Protok podataka je dvosmeran, možete sa kartice kopirati a isto tako i snimati na nju odgovarajući digitalni sadržaj. 
Broj različitih kartica sa kojima je čitač kompatibilan je mera njegovog doprinosa kvalitetu laptopa.

Svaki laptop im DC konektor za adapter, kojim punimo bateriju laptopa.
Baterija laptopa je važna za korišćenje kad nemamo pri ruci napajanje sa električne mreže.
Kvalitet baterije se ogleda u broju ćelija od kojih je sastavljena, postoje baterije sa 4 ćelija i sa 6  ćelija. Veći broj ćelija podrazumeva veću snagu i izdržljivost baterije kao izvora napajanja laptopa.

LAN konektor (port) je takođe prisutan na svakom laptopu i služi za povezivanje laptopa na kućnu internet mrežu (LAN), žičanim putem.


Za bežično povezivanje vašeg laptopa sa drugim uređajima su na raspolaganje:
WiFi i Bluetooth
To su unutrašnje komponente računara za bežično povezivanje sa spoljnim uređajima, i njihovo funkcionisanje regulišu odgovarajući drajveri (softverski kontrolori), koji moraju biti instalirani.

Bezbednost laptopa

Ako morate da laptop ostavite u kancelariji imate mogućnost da ga fizički zaključate za radni sto, tako da  bez uništavanja laptopa ne mogu lopovi da ga ponesu bez ikakvog zadržavanja, upotrebe alata.

Postoji još drugih   bezbedonosnih sklopova, kao što je na primer:
Finger tip reader - čitač otiska prsta, koji služi za identifikaciju kod startovanja laptopa-

Nastavak sledi...

Pogledajte još:
RAZLIKA IZMEDJU LAPTOPA ZA POSLOVNE NAMENE I LAPTOPA ZA ZABAVU

Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...