среда, 14. јануар 2015.

Saveti za kupovinu polovnog laptopa

Odlučili ste da kupite polovan laptop i naravno interesuje vas u kakvom je stanju portabl računar koji kupujete kao i da li svojim performansama zadovoljava zahteve posla koji će te na njemu da obavljate.
Na ovom mestu ćemo da napravimo analizu na šta sve treba da obratite pažnju kod kupovine polovnog laptopa.Iako je mašina polovna postoji sistematizovan pristup kojim možete puno toga da saznate o njoj, tako da veroatnoću da budete neprijatno iznenađeni svedete na minimum.

Šta sve morate da razmotrite i proverite kod kupovine polovnog laptopa?

1. Važno je od koga kupujete polovan laptop iz više razloga, a jedan od njih jeste i broj radnih sati kao i kako i u koje svrhe je laptop korišćen. Primera radi nije svejedno ako je laptopom raspolagao tinejdžer i igrao i po 5-6 sati zahtevne video igrice na njemu ili je korišćen samo za ofis dokumente. Drugačije rečeno temperatura grafičkog i procesorskog čipa zavisi od opterećenosti aplikacijama, a ako laptop radi dugo na gornjoj granici performansi, temperaturno i po performansama samih komponenti, to svakako smanjuje njegov radni vek.
Sledeća važna stavka je kako se fizički rukovalo laptopom, da li je bilo padova sa visine, što se može ustanoviti pregledom spoljašnjosti samog kućišta i displeja.
Takodje važno jeste i to da li je laptop povremeno otvaran radi čišćenja prašine sa i oko kulera (ventilatora), kao i otvora predviđenih za hlađenje.
Zašto se laptop pregreva analizirali smo upravo u postu: Zašto se vaš laptop pregreva

2. Ako je prvi korak bio vizuelni pregled, sledeći bi bio pažljivo slušanje svih zvukova koje mašina proizvodi, počev od pokretanja i u toku samog rada. Znači laptop koji radi proizvodi zvuk koji dolazi iz sledećih izvora:
  • Kuler (ventilator) je uključen, a od broja njegovih obrtaja i stanja će zavisiti i nivo buke koji proizvodi.
  • Hard disk takodje proizvodi zvuk usled rotacije magnetnog diska.
  • Ako ubacite CD ili DVD disk u fioku optičke jedinice, proverićete njegovu ispravnost i čuti kako radi, koliko bučno i da li je ispravan.
Da rezimiramo, kuler se uključuje na komandu temperaturnog senzora kako bi odrzavao temperaturu komponenti na matičnoj ploči (CPU i GPU) u dozvoljenim granicama. Ako ste primetili da ventilator brže i jače duva, stavite ruku pored otvora gde se izduvava topao vazduh iz kućišta da bi osetili koliko je isti stvarno zagrejan i posle koliko vremena rada. Nije ništa čudno da se mašina zagreva, kod istovremenog pokretanja većeg broja aplikacija.
I ako ste ipak sumnjičavi oko temperature unutar laptopa koji testirate, dobra vest je da postoje softveri pomoću kojih temperature hard diska, procesora i grafičkog čipa možete i da proverite. Instalirate program
 SPEEDFAN i pokrenete ga:      Program pokazuje angažovanost procesora 8%, i u mom slučaju sva četiri jezgra procesora. Pošto je u pitanju Intel i7 procesor on ima integrisan i GPU (grafiku) i pošto je u mommentu snimanja samo on radio temperature sa zelenim štiklicama su temperature sa integrisanog GPU. Pored toga moj laptop ima i zaseban grafički čip (mnogo snažniji) koji se uključuje samo po potrebi, ako pokrenete zahtevnije aplikacije. Kao što vidite na njemu su temperature nula, što znači da trenutno nije uključen.
Temperatura Hard diska je 32 celzijusa.

Prema tome ovaj softver očitava temperature sa :
  • Hard diska
  • Procesora (CPU)
  • Grafike (GPU)
NAPOMENA: Koristite ovaj softver samo za očitavanje a ne i za izmene performansi, broja obrtaja itd.

To su upravo temperaturno najosetljiviji čipovi na vašoj matičnoj ploči, pored njih može značajnije da se greje i RAM memorija.

Temperatura hard diska je važan parametar ali ukoliko šelite da utvrdite njegovo stvarno zdravlje (stanje), postoje mnogo softvera za njegovo testiranje, kao što su SENTINEL, HD TUNE i mngi drugi.
Mi smo predstavili interfejs jednog od njih ovde:

Testirajte vaš hard disk (HDD) ukoliko postoji sumnja u njegov korektan rad

 Što se RAM memorije tiče i nju možete da testirate i ako se nalazite u Windows okruženju, nakon klika na START u Run polje ukucate komandu : mdsched.exe
Biće vam ponudjeno da restartujete računar i test će se automatski pokrenuti:Ako su testovi za Hard disk, RAM memoriju, i temperature OK, to je dobar počeatak za donošenje odluke o kupovini laptopa.

Naravno, za tačno planirane zadatke treba da imate i definisanu konfiguraciju komponenti, koje se minimim potrebnih performansi.
Obratite pažnju na kvalitet slike na displeju laptopa, u smislu da nema 'mrtvih' piksela, ili neujednačeno pozadinsko osvetljenje.

Važno je i koji sve portovi su vam na raspolaganju, počev od portova za grafiku ako nameravate da povezujete laptop na projektor ili TV 

HDMI, VGA, Display port itd...
Da li imate i USB3 i USB2 portove ili samo ove druge i koliko?

Pošto govorimo o polovnom laptopu, računajte na to da baterija ne drži dovoljno kao nova ili ne drži uopšte pa ukoliko ćete koristiti laptop na bateriji računajte na dodatni trošak za novu bateriju (proverite da li je na raspolaganju)

Ono što još treba da proverite da li su ispravni WiFi i Bluetooth, kao uobičajena rešenja za bešični prenos podataka na portabl računarima. Proverite i LAN mrežnu karticu za žičano povezivanje na internet.

Ako je sve prethodno u redu, onda možete (ukoliko je cena prihvatljiva), pristupiti kupovini.

Nije loše znati i ako je na laptopu ranije nešto već rađeno ili menjano.


Svi prethodni testovi se mogu sprovesti samo ako na laptopu postoji instaliran Operativni sistem, ako ne postoji, možete da uđete jedino u BIOS i tamo vidite kako on vidi komponente laptopa.
 

1 коментар:

  1. Ako pak želite softver koji će testirati sve komponente računara u paketu, onda instalirajte program FIX IT UTILITIES razvijen od strane AVANQUEST. U sklopu programa imate opciju da čekirate po stavkama šta sve od hardvera i softvera, treba da proverite. Program nema trail period - plaća se ali zaista i vredi sve pare :)

    ОдговориИзбриши

Postavite pitanje!