Kako odavbrati TV u moru brendova i na koje karakteristike obratiti pažnju?

Pisali smo o izboru TV-a na osnovu tehnologije displeja (monitora), u tekstu koji sledi pobrojaćemo fundamentalne karakteristike na koje morate obratiti pažnju kod izbora TV- uređaja.


Faktori koji bi trebalo da odrede naš izbor su sledeći:

1. Veličina monitora i njegova rezolucija ?
2. Napredni "SMART" hardwersko / softverski dodaci?
3. Energetska efikasnost (goodišnja potrošnja TV uređaja)
4. Tehničke karakteristike koje ultimativno  određuju kvalitetan prijem i reprodukciju.

Trudićemo se da objašnjenje prilagodimo tako da bude razumljivo širokom krugu čitalaca.

1. Veličina monitora i njegova rezolucija

U skladu sa prostorom koji planirate za nov uređaj ali u pogledu kvaliteta slike koji bi ste želeli da imate na rapolaganju razne veličine monitora: 32", 40", 43" ...75" .. zavisno od proizvođača i modela.
(Jedan INCH " je 2,54cm.)

  •     
Većina televizora od 32" ima rezoluciju 1366 x 768 pixela, osim ako nisu full HD (1920 x1080).
Rezolucija je broj tačaka- pixela (element slike) koji u stvari grade sliku na vašem televizoru.
Što se same rezolucije tiče logično je da što je veći broj pixela i slika je detaljnija i ako su drugi parametri ok, vaša slika će biti približnija realnoj. 
Ako uzimate manji TV (32") može biti opravdano i 1366 x768, međutim za veću dijagonalu najmanje što je prihvatljivo je Full HD odnosno rezolucija 1920x 1080.
Savremena tehnologija sada strahovito brzo napreduje pa je kod velikih ekrana na raspolaganju Ultra HD, odnosno 4K rezolucije:  3840 x 2160.

2. Napredni "SMART" hardwersko / softverski dodaci?

 Kada govorimo o SMART (pametnim) naprednim dodatcima na TV tu se pre svega misli da li TV može da koristi resurse poput interneta i povezivanje na internet, kao i način povezivanja sa drugim komunikacionim uređajima (Smart telefonima, Tabletima, Portabl, laptop računarima).

  • Da li ima integrisan WiFi prijemnik u sebi 
  • Da li može bežično da se uparuje sa drugim uređajima (WiDi- tehnologija)
  • Da li je opremljen dodatnim softverom kao što je Android npr.?
  • Kakav je softverski paket (firmware) kojim je opremljen?
Smart televizori novije generacije imaju intergrisan WiFi prijemnik, i mogu da se uparuju preko tehnologije WiDI (WiFI Direct) tehnologije sa drugim uređajima tipa: smart mobilni telefon, tablet, laptop, odnosno sa svim uređajima koji takođe koriste WiFi povezivanje, Komunikacija se ostvaruje preko zajedničke pristupne tačke u vašoj kući, t.j. rutera (Access Point).

Na primer sve što gledate na mobilnom preko YouTube aplikacije možete automatski da posmatrate i na TV-u. Da je komunikacija ostvarena potvrđuje i mali ekrančić na Vašem YouTube skrinu:Bežična komunikacija može da se kod pojedinih uređaja ostvaruje i preko BLUETOOT tehnologije, tako mogu da se povežu bežični miš i tastatura itd.
U sklopu smart paketa imate i internet pretraživač, i poznate internet aplikacije: Skype, Youtube, Ntflix, itd itd.

  3. Da li je opremljen dodatnim softverom kao što je Android npr.?

Pojedini TV uređaji imaju na raspolaganju Android operativni sistem, pa na samom TV -u možete koristiti sve aplikacije iz arsenala ANDROID.

 4. Tehničke karakteristike koje ultimativno  određuju kvalitetan prijem i reprodukciju.

 Ono što je u Srbiji aktuelno ovog momenta je da li TV ima ugrađen DVB-T2 tuner, kako bi mogao da prima TV signal  direktno bez "SET TOP BOX" DVB-T2 risivera. Ako nema pomenuti tuner i vi nemate kablovsku televiziju takav risiver će biti neophodan na vašem stolu. pa iz njega signal ide u TV. Ukoliko imate kablovski TV prijem, takav risiver vam neće biti potreban
Svi moderni televizori imaju DVB-T i DVB-C tjunere za digitalni i analogni signal signal, međutim neki pametnjaković je u Srbiju uveo standard DVB-T2 a razlozi su za raspravu, jer samo mali broj zemalja koristi isti u svetu.

To je što se prijema tiče, sledeća važna stavka u pogledu slike je radna frekvencija TV uređaja, naročito frekvencija za PICTURE MOTION osveživanje (refreshing), odnosno sliku u pokretu. Što je frekvencija veća manje su šanse da dođe do razmazivanja slike kad je pokretna- sportska scena u pitanju.
Tako sad uređaji imaju radnu frekvenciju 100, 200, 400, 800HZ, a PM refreshing proverite i tehnički i vizuelno!!!

Još jedna stavka koja nije zanemarljiva je i potrošnja. Današnja led tehnogologija pozadinskog osvetljenja ekrana drastižno snižava potrošnju TV uređaja, i to može da bude i do 50-70 KW godišnje.

Proverite takođe koje izlazno / ulazne konektore imate na vašem novom TV -u. U današnje vreme je obavezno sledeće: HDMI, VGA. USB, SCART, LAN, compozitni, antenski i to na više mesta :).
zašto je to važno pogledajte ovde:


Ono što takođe određuje vaš izbor je i brend i raspoloživa servisna podrška za vaš novi uređaj, kao i ponuđeni garantni rok.
Pojedini novi brendovi, koji pokušaju da zauzmu svoju poziciju na tržištu nude garantne rokove i do 5 godina, ali to ne znači ultimativno da je njihov proizvod visoko kvalitetan i sa dobrom postprodajnom  podrškom!

Коментари

Постави коментар

Postavite pitanje!

Популарни постови са овог блога

Tipični problemi sa ruterom i kako da ih rešavate?

Kako napraviti mrežni kabal - Krimpovanje mrežnog (LAN) kabla.

Pristup vašoj IP kameri za nadzor preko interneta