четвртак, 31. октобар 2013.

Kako da proverite da li neko koristi vaš WiFi - bežičnu internet mrežu?

U poslednje vreme je vrlo aktuelno neovlašćeno pristupanje i korišćenje tuđe WiFi internet mreže.
To i nije neki problem ako imate internet veće brzine 10Mbps i više, ali ako je brzina Vašeg interneta manja, dolazi do primetnog usporavanja vašeg interneta jer ga delite sa nekim.

Kako je to moguće?
Vi imate ruter koji emituje WiFi signal i taj signal koristite za pristup internetu na vašem laptopu ili mobilnom telefonu, a mogu da ga koriste i smart televizori:


Isto tako pošto imate slobodna četiri porta za žičanu LAN vezu možete na njega mrežnim kablom da povežete više kompjutera.

Podrazumeva se da ste svoju mrežu zaštitili šifrom. (Znate kako se to radi, pristupite svom ruteru preko vašeg internet pretraživača, ukucate  192.168.0.1 ili 192.168.1.1 i unesete WPA/WPA2 PSK,
šifru koja će biti tražena kad se prvi put konektujete na vaš WiFi)

Međutim i obezbeđivanje vaše mreže šifrom nije stopostotna zaštita pošto su se pojavile razne antene, za hvatanje WiFi signala koje imaju i prateći fabrički softver, koji ima sposobnost da "probije" vašu šifru :( .

Kako da vidite da li neko koristi vašu mrežu. Postoje više načina, a mi ćemo ovom prilikom navesti samo naj lakše i za one koji su laici u toj oblasti.

Prvo korak je vizuelno posmatranje WLAN signalnu lampicu na vašem ruteru. Ako ni jedan vaš uređaj nije u tom trenutku povezan na vašu WiFi mrežu a ona intenzivno treperi, to može da bude razlog za sumnju da neko koristi vašu mrežu (nije slučaj ako trepne samo s vremena na vreme).


Ako ste uočili nešto sumnjivo, možete da sa interneta skinete program : WNetWatcher on je potpuno besplatan:
Taj program se čak i ne instalira (već je portabl verzija), i jednostavno ga pokrenete a on izlista sve uređaje koji su na vašoj mreži, i žičano i bežično povezani.



I preko vašeg rutera možete da vidite uređaje koji su na njega vezani. Idete na Wireless -Status 
i videćete ko je vezan bežično za vaš ruter:



Svaki uređaj ima jedinstvenu i nepromenjivu MAC adresu, pa možete da gledate koji sve uređaji su na vašoj mreži.


Kako da zaštitite svoju wireless (bežičnu) mrežu - kritični koraci koje morate preduzeti

Tipični problemi sa ruterom i kako da ih rešavate?

Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...