недеља, 1. децембар 2013.

Cloud Computing - moderan menadžerski alat



Značenje
Cloud Computing je IT pojam koji se od relativno skoro pozicionirao u IT sveri kao sinteza više globalnih informaciono tehnoloskih otkrića u jednu neraskidivu celinu.
 U izvornom smislu reči, cloud na engleskom znači –oblak. Prema tome virtualno gledano cloud computing na IT nebu možemo zamisliti kao jednu digitalnu, virtuelnu celinu svih raspoloživih hardverskih i softverskih resursa, koje povezuje koncepcija i arhitektura definisana od nas samih.





Kad kažemo povezuje podrazumeva se povezanost  kako preko internet tako i preko lokalnih mreža (WAN + LAN).
Ako prebacimo loptu na korporativni nivo ili još bliže na menadžerski nivo, cloud computing predstavlja informaciono tehnološku integrisanost (povezanost), u svrhu omogućavanja pristupa svim resursima iz svi pojedinačnih tačaka, t.j. mašina.

Mogućnosti su neograničene, što možemo da pročitamo i sa naše ilustracije! Sa vašeg računara možete da pristupite ogromnom broju resursa, tipa-
·          

  • Aplikacija (npr. ERP, CRM)
  • finansijski izveštaji
  • baze podataka
  • periferni uređaji koji su deo mreže
  • da očitate trenutne vrednosti nekog dela sistema
  • da ostvarite direktnu glasovnu i videokomunikaciju
  • da koristite resurse drugog računara
  • da posmatrate live (uživo) željenu lokaciju
  • da iskoristite pomoć bilo kog zaposlenog
  • outsourcing
  • internet resursi
itd.itd. mogućnosti su neograničene.

Znači pošto je u pitanju kompleksan sistem, protok podatak, informacija, i razmena resursa mora da ima svoje definisane protokole i dobro razvijen bezbedonosni sistem.
Koristeći resurse interneta, možete da koristite brojne onlajn servise za skladištenje podataka. To olakšava pristup brojnim ovlašćenim korisnicima, pa ne morate svakom pojedinačno da šaljete fajlove, foldere preko E mail-a.

Mi ćemo ovde da navedemo naj poznatije Online Data Storage servise:

Naša preporuka je Google drive, Dropbox, itd. a treba proveriti koliko slobodnog prostora na serveru vam se ustupa, da li je obezbeđen backup, t.j sigurnost vaših podataka (uglavnom jeste), što je prednost u odnosu na skladištenje na svom računaru.

Kada imate svoju bazu podataka na javnom servisu, lako možete da joj pristupite iz bilo kog kraja sveta, i da je delite sa zainteresovanima iz bilo kog kraja sveta.
Tu se pre svega misli na operativne podatke, prezentacije, reklamni materijal, video zapise, fotografije, a ne i na strogo poverljive, koji su ipak bezbedniji kod vas samih, t.j. samo vi ili uski krug ljudi može da im pristupi.

Javni servisi koji nude outsourcing su takodje brojni, zavisi od toga šta vam je konkretno potrebno.

Osnovni pojmovi (aplokacije) koje mogu biti deo Cloud Computing system-a


Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...