петак, 29. новембар 2013.

Napajanje uređaja preko mrežnog kabla- PoE (Power over Ethernet)

PoE- je dobro rešenje kada se uređaj ( na primer kamera) nalazi na nepristupačćnom mestu (krov, tavan),a u isto vreme ne postoji ne električna utičnica u blizini tog uređaja.
Rešenje u takvim slučajevima je dovesti napajanje preko mrežnog kabla do uređaj.
Kompanije koje se bave proizvodnjom mrežne opreme u svom proizvodnom asortimanu imaju gotove razdelnike napajanje i LAN signala.
Tako na primer TP link isto ima 

PoE Injector TL-POE150S

 Šematski prikaz PoE rešenja za ruter:

 Znači trebaju PoE Injector na ulazu i PoE spliter na izlazu (ispred uređaja koji napajamo)

Ovi uređaji (injector i spliter) se preporučuju za veće dužine mrežnog kabla (do 100m), jer napon povećavaju na 48V (u injector-u), zbog pada napona koji se dešava u mrežnom kablu zbog malog poprečnog preseka. Isti taj napon se ponovo redukuje na 12V ili 8 V u spliteru i kao takav napaja uređaj.

U slučaju da nemamo gotovu opremu i kabal nije dugačak, možemo i sami da odradimo povezivanje napajanja u mrežni kabl, samo da vodimo računa na koje žice vezujemo napajanje.

Za prenos podataka preko UTP (mrežnog) kabla koriste se narandžasta i zelena žica, pa braon i plava ostaju neiskorišćene:

 Znamo da postoje dva standarda za UTP kabal i ovde je prikazano rešenje za oba.

Sama tehnika povezivanja je stvar veštine izviđača zahvata :).


:


Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...