субота, 23. новембар 2013.

Zarada preko interneta - Šta je istina a šta zabluda?

Ako ste bez posla i puno vremena provodite na netu, sigurno ste videli razne priče na ovu temu.
Odgovor na pitanje "Da li je zarada preko interneta moguća?" je potvrdan, moguća je zarada. Kako i ne bi bila moguća kad je internet trenutno a sigurno i u predstojećoj budućnosti naj moćnije marketing oružje.
Upravo zbog toga napravljeni su razni sistemi za zaradu:
 • Neki se reklamiraju preko interneta
 • Neki plaćaju drugima da ih reklamiraju
 • Neki trguju preko interneta ili prodaju sopstvene proizvode i usluge
 • Neki kreiraju interesantne sadržaje i tako dovode klijente do svog proizvoda ili usluge
 • Drugi pak prodaju maglu i zahvaljujući masi "naivnih" ostvaruju dobit
Odmah da razbijemo virtuelnu famu o terminu "posao preko interneta". Znate da svaki posao, zahteva određene veštine, znanje, i ulaganje (psiho-fizičko ili finansijsko) da bi se došlo do profita, zarade.
Situacija je potpuna ista i sa poslom preko interneta, može da se zaradi ali je potrebno  znanje i mnogo mukotrpnog rada. Tu pre svega mislim na zaradu fizičkog lica.
Kad je u pitanju zarada firme preko interneta, tu je potrebno sve prethodno plus kapital, to jest investiranje u vašu delatnost, t.j. marketing.
Naravno da je ispravna strategija od koristi u oba slučaja. Upravo zato zadatak ovog posta je da sumira iskustva onih koji su odavno na internet tržištu i predupredi nečije "lutanje", odnosno "uzalud protraćeno vreme" u nameri da se nešto zaradi.

Postoji više načina da fizičko lice dodje do zarade i mi ćemo ovde pobrojati naj pouzdanije i već potvrđene, ali najpre da odmah rasčistimo koji je prvi preduslov za rad preko interneta; to je svakako znanje stranog jezika (Engleskog na prvom mestu a može i znanje nekog od svetskih jezika).

Upozorenje: Ne nasedajte na hvalisave reklame sa ogromnim ciframa zarađenim preko noći,koje imaju za cilj privlačenje pretplatnika, jer iste su 99% lažne, to jest napravljene samo da vas privuku da platite da se priključite.
Traćenje vremena (čitaj , zarada je minimalna) su  sistemi koji nude da uploadujete, da pravite masu klikova na nečije reklame, MLM sistemi, da ispunjavate neke forme, itd.

Rasploživi i potvrđeni sistemi preko kojih može da se zaradi preko Interneta su:
 • Da prodajete svoje znanje preko interneta (Freelance - honorarni rad preko neta)
 • Affiliate marketing - da preko svojih sajtova, blogova, reklamirate firme koje su spremne da tu reklamu plate
 • Preko svog sajta / bloga- postavljanjem Google Oglasa (Ad Sense), ili reklamiranjem tuđih proizvoda i usluga neposrednim ugovaranjem.
 • Otvaranjem web shopa- sistem kupujem/prodajem 
 • Upload na sajtove koji zato plaćaju (licencirani programi, filmovi, serije,itd)
 • Prodajom vaših autorskih dela (fotografije, video klipovi, dokumentarni i naučni radovi)
 • Prevodilački poslovi
 • Popunjavanje anketa
Postoje i drugi usko stručni (IT) modusi za ostvarivanje zarade.
Generalno, zaključak je: što je vaše znanje veće, postoje i više raspoloživih načina da ga unovčite.
 ----------------------------------------------------------------------------
Ako ste IT profesionalac, brojni sajtovi nude da se besplatno registrujete i učestvujete u nadmetanju za osvajanje poslova tipa:
 • Izrada Web sajta za firmu ili pojedinca
 • Izrada Logoa, banera, hedera
 • Pravljenje prezentacija, publikacija, reklama
 • Izrada foruma itd.itd...
Tako na primer veoma jak sajt gde možete da se registrujete i ponudite svoje usluge je ELANCE.
Tu su takođe i Odesk i Fivver.
I naravno, nivo poznavanja stranog jezika i nivo vašeg znanja imaće važnu ulogu u postizanju rezultata.
-----------------------------------------------------------------------------------
Napredniji nivo izgradnje sopstvenog sistema za zaradu preko neta je izrada sopstvenog web sajt (sajtova) ili bloga (blogova). E sad tu se otvara mnoštvo pitanja, a ono što je glavno j sledeće;
     -Vizuelni doživljaj posetioca
     - Interesantan sadržaj za širok krug ljudi
Ako ste prethodno i odradili, ništa ne vredi ako nema posetilaca. Znači  najteži i naj zahtevniji deo posla je da dovedete posetioce na svoj sajt. To je danas preraslo u pravu nauku i ko počne time da se bavi shvatiće. Društvene mreže poput Facebooka, Tweetera, LinkedIna, i mnoge druge zauzimaju ozbiljnu ulogu u promocijama onoga što radite, šta god to bilo.
Znači sadržaj onoga što nudite je ključ da budete primećeni na netu, to jest da vas pretraživači primete, jer ako je nešto traženo a vi nudite, lako će vas i pronaći.
Ako ste uspeli da navučete saobraćaj preko svog sajta, završili ste ogroman posao, zarada će početi da pronalazi vas, i nećete vi morati da tražite nju.
Druga je priča ako ste spremni da investirate u svoju promociju, to već prelazi u domen preduzetništva i internet marketing kampanje.
------------------------------------------------------------------------------------------
Šta god radili od komercijalnih aktivnosti, treba zaokružiti i sistem naplate svojih usluga, ili prodaje svojih proizvoda. Na zapadu to funkcioniše odlično, integrisano je u zakonodavstvo i u bankarski sistem. Kod nas je sve još uvek na početničkom nivou.
Pay Pal, svetski poznat sistem onlajn plaćanja i primanja uplata, kod nas do danas još uvek nije zaokružen, možete da plaćate a ne možete da primate uplate.
Postoje drugi koje možete da koristite: Payoneer,Payza, itd...
Ako ste fokusirani isključivo na domaće tržište i vršite prodaju tema, pozadina, horoskopa ili šta god, naplatu možete da regulišete i preko mobilnih operatera. 


Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!