субота, 18. јануар 2014.

Kako da očistite vaš računar od virusa

Kad vaš računar počne da se ponaša čudno, a  može da se napravi čitava lista različitih simptoma koji su pokazatelj da je u vaš računar infiltriran neki maliciozni softver, uzrok može da bude kompjuterski virus, trojanac, adver, malver, spajver itd...
I pored toga što imate instaliranu zaštitu u vidu antivirus softvera, nije nemoguće da u vaš računar prodre neki zlonamerni softver. Najčešće i najveće pretnje dolaze upravo sa interneta, i samim otvaranjem nekog sajta moguće je da u pozadini odmah bude pokrenuta neka zlonamerna ili špijunska aplikacija. Dobra zaštita odreaguje tako što odmah blokira taj sajt.
Svakodnevno se pojavljuju nove pretnje, i kompanije koje se bave proizvodnjom softvera za zaštitu, stalno moraju da prate sve  nove pretnje da bi njihov softver bio i od njih zaštita.
Zato je izuzetno važno ne samo da imate instaliranu zaštitu već i da stalno ažurirate taj softver, jer u protivnom on nove pretnje neće biti u stanju da "vidi".


Ako je ipak došlo do inficiranja računara, ovde ćemo objasniti kako se takva situacija rešava:
Računar koji je inficiran ne može se očistiti skeniranjem postojećim antivirusom, jer da je on bio dobra zaštita ne bi ni došlo do inficiranja.
Teško  možete da rešite takvu situaciju i naknadnom instalacijom boljeg AV.
Naj efikasnije se uklanjaju virusi pomoću drugog računara koji nije inficiran i koji ima dobru zaštitu:


 
   Sl.1

Možete da umrežite računare crossover mrežnim kablom jedan sa drugim i da "čistim" očistite zaraženi, što je metoda za napredne korisnike.

Drugi način je da posedejute alat, a to ja da imate eksterno kućište za hard disk. Pošto znate da se svi podaci računara skladište na hard pa i virusi, skinete zaraženi hard disk, prikačite ga na eksterno specijalno kućište za hard. Ukoliko nemate iskustva i ne znate kako se rukuje računarskim komponentama , bolje je to prepustiti stručnom licu, da ne bi ste oštetili hard, dodirivanjem njegovog elektronskog dela. 
Eksterno kućište ima adapter napona za HDD i USB priključak za računar. Kad ispravni računar vidi novi hard disk priključen preko spoljnog kućišta, jednostavno uradite "full scan" njegovih particija.



Sl.2. Hard disk sa laptopa, priključen na eksterni priključak za hard  bez kutije, sa antistatic izolacijom odozdo.

Generalno postoje paralel ATA (stariji) i serial ATA tip priključaka na hardovima, pa u skladu sa tim birate i kablove.



Sl.3. PATA tip konekcije

Treći način da očistite računar je onlajn skeniranje. Neki sajtovi proizvodjača antivirus softvera imaju opciju da se povežu sa vašim računarom, i izvrše njegovo skeniranje. To je moguće samo ako je računar makar toliko funkcionalan da uspete da takvu radnju na internetu kompletirate.


http://www.eset.com/us/online-scanner/

Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...