среда, 29. јануар 2014.

Ograničite pristup vašim dokumentima - onemogućite neovlašćeno preuredjivanje

Eto nas u "Office" svetu, i ako smo u sveri biznisa često imamo potrebu da zaštitimo dokument koji smo kreirali.
Microsoft Office, sam po sebi nudi rešenje za to, a ovde ćemo da pogledamo opcije u MS Wordu,verzija 2010, a slična je procedura i u verziji 2007.
Dakle šta nam je na raspolaganju kad je u pitanju želja da zaštitimo  dokument koji smo kreirali?

Nude se više različitih modaliteta zaštite pa možemo da:
  • Dokument označimo kao konačnu verziju, to jest može samo da se čita (read only) a ne i da se uredjuje (preuredjuje).
  • Izvršimo enkripciju pomoću pasworda (lozinke)
  • Uvedemo restrikciju u uredjivanja u smislu da ograničimo ko može da uredjuje dokument
  • Uvedmo restrikciju preko Windows Live ID ili preko Wondows naloga na računaru, serveru.
  • Dodamo digitalni potpid (digital signature)

Kako dolazimo do ovih raspoloživih opcija?
Jednostavno u našem već otvorenom i kreiranom dokumentu, kliknemo na File pa na Info i ugledaćemo karticu Protect Document:Kada otvorimo Protect Document, pojaviće se u padajućem meniju opcije koje sam pobrojao na početku teksta:

Ukratko ću da objasnim svaku stavku ponaosob, pošto smo gore samo pobrojali:

  1. Mark as final - Ako odaberemo ovu opciju, dokument smatramom konačnom verzijom i on se može samo čitati a ne i menjati. Ova opcija se koristi najčešće ako dokument delimo sa nekim na netu (share), i ne želimo da čitaoci išta menjaju.    
  2. Encript with Password - podesimo da bude tražena lozinka za otvaranje dokumenta. Pritiskom na ovu opciju biće nam ponuđen boks u koji unesemo lozinku pomoću koje se dokument otvara. Za svaki slučaj pribeležite negde lozinku koju ste uneli , jer ako je zaboravite i vi nećete moći da otvorite dokument.
  3. Restrict Editing - služi da preciziramo kakve izmene mogu biti pravljene na dokumentu. tako nam se nudi opcija: Formatting restriction- da sačuvamo izgled i utisak koji dokument pruža izgledom. Klikom na Settings - definišemo koji stil je dozvoljen. Može još da se zabrani uredjivanje, da se precizira ko može da uredjuje. Opcijom Start Enforcement Protection biramo password ili autentifikaciju korisnika.
  4. Restrict Permition by People - Uvodimo restrikciju liste osoba koje će imati pristup. Ili sa liste kontakata (E-mail adresa) ili korišćenjem Majkrosoftov Information Rights Management in Office 2010
  5. Add a Digital Signature- možete dodati vidljiv ili nevidljiv digitalni potpis. Digitalni potpis vrši autentifikaciju digitalnih informacija kao što su dokumenti, e-mail poruke, i makroi korišćenjem kompjuterske kriptografije. Digitalni potpis se kreira ili ukucavanjem potpisa ili korišćenjem imidža potpisa kako bi se uspostavila autentičnost, integritet. Više o tome možete pročitati ovde:   Digital signatures and certificates

Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!